NEISPUNJENI USLOVI: Rumunija odlaže datum pridruživanja evrozoni

- Rok za ulazak u evrozonu 2015. godine nije uklesan u kamenu. Od velike je važnosti držati se kriterijuma pristupanja, između ostalog i onih za držanje inflacije pod kontrolom - naglasio je rumunski premijer Viktor Ponta

  • 0

Rumunski premijer Viktor Ponta izjavio je danas da će njegova zemlja propustiti rok za pridruživanje evrozoni, određen za 2015. godinu, ali je i dalje posvećena uvođenju jedinstvene evropske valute kad budu ispunjeni uslovi.

"Rok za ulazak u evrozonu 2015. godine nije uklesan u kamenu", rekao je Ponta i dodao da će Rumunija i dalje preduzimati sve moguće napore da bi ispunila uslove za uvođenje evra, kako je propisano u Sporazumu iz Mastrihta, prenela je agencija AFP.

"Od velike je važnosti držati se kriterijuma pristupanja, između ostalog onih za držanje pod kontrolom inflacije i budžetskog deficita", naglasio je rumunski premijer.

Da bi neka zemlja postala članica evrozone, mora da ispuni pet kriterijuma, među kojima je i održavanje budžetskog deficita na nivou ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda te države, kao i niske stope inflacije.

Ponta je dodao i da Rumunija planira da produži svoj aktuelni stend-baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom unijom i posle njegovog isteka u martu 2013.

Rumunija je u maju 2009. dobila paket pomoći vredan 20 milijardi evra od MMF-a, EU i Svetske banke u zamenu za drastične mere štednje.

(I. D. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA