TUŽILAŠTVO: NBS da dostavi izveštaj o kontroli Razvojne banke Vojvodine

Tužilaštvo za organizovani kriminal reagovalo je povodom navoda u medijima da je u radu RBV bilo ozbiljnih nepravilnosti. U Narodnoj banci kažu da je RBV predmet kontinuirane kontrole još od maja 2011.

  • 0

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od Narodne banke Srbije informaciju da li je vršena kontrola rada Razvojne banke Vojvodine i, ukoliko jeste, da li su utvrđene neke nepravilnosti.

Prema izvoru lista "Danas", Tužilaštvo je od NBS tražilo i da mu se dostavi zapisnik o izveštaju kontrole.

Izveštaj Narodne banke je zahtevan povodom medijskih navoda da je u radu Razvojne banke Vojvodine bilo ozbiljnih nepravilnosti, pa je Tužilaštvo za organizovani kriminal iskoristio svoja ovlašćenja i od najmerodavnije institucije koja je zadužena za kontrolu banaka tražilo izveštaj.

U Narodnoj banci Srbije kažu da je RBV predmet kontinuirane kontrole još od maja 2011. godine, te da se nalazi pod korektivnim merama centralne banke, nakon što je konstatovana potkapitalizovanost te vojvođanske banke, prekoračenje pokazatelja poslovanja i pogoršanje finansijskog stanja.

- Nakon dokapitalizacije obveznicama republike Srbije i AP Vojvodine u ovoj banci su vršene neposredne i vanredne kontrole kako bi se sagledali efekti pružene državne pomoći na popravljanje finansijskog stanja. Na osnovu nalaza kontrole, NBS je donela i rešenje o privremenoj meri u Razvojnoj banci Vojvodine - kažu u NBS.

RBV je postala predmet trvenja pokrajinskih i republičkih vlasti, nakon što je ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio da bi problem ove banke trebalo rešiti po scenariju "Agrobanke", to jest, tako što bi ta banka otišla u bankrot, a njeni dobri krediti i štediše bili prebačeni u neku drugu, jaču banku.

Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić je nedavno izjavio da će insistirati na istrazi pljačke u Razvojnoj banci Vojvodine gde je, prema njegovim rečima, pronevereno na desetine miliona evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA