DEMOKRATIJA NA AMERIČKI NAČIN: Narod izabrao Romnija - Obama pobedio?

Zbog specifičnog izbornog sistema kojim se bira američki predsednik, novi šef Bele kuće će ostati prvi crni predsednik, iako je, izgleda, većina naroda glasala za njegovog protivkandidata

  • 0

Kao što smo najavili pre nekoliko dana, kada smo pokušali da objasnimo složeni izborni sistem kojim se bira američki predsednik, Obama je pobedio, iako je, izgleda, većina naroda glasala za Mita Romnija, kandidata Republikanske partije!

Romni za sada ima 50 odsto narodnih glasova, na nacionalnom nivou, dok Barak Obama ima 48 odsto. Ostaje, međutim, da se završi brojanje glasova na Zapadnoj obali.

Ako se na kraju, kada svi glasovi budu prebrojani, ispostavi da je narod zaista izabrao Romnija a da je pobedio Obama, to će biti drugi put u 12 godina da se tako nešto desilo, pošto je 2000. godine Džordž Buš Junior ušao u Belu kuću iako je Al Gor osvojio više glasova naroda.

Da ironija bude veća, upravo su republikanci, gubitnici ovih predsedničkih izbora, najveći zagovornici elektorskog sistema koji njegovi kritičari vide kao nepravedni i nedemokratski, dok ga zagovornici vide kao važan oblik američkog federalizma i način da se zaštite prava manjih država.

Da podsetimo, Amerikanci svog predsednika ne biraju direktno već posredno. Građani američkih saveznih država glasaju za sastav Kolegijuma izbornika koji zatim biraju predsednika; svaka država daje tačno određen broj članova ovog Kolegijuma na osnovu broja stanovnika, i dovoljan je samo jedan glas više za nekog kandidata da bi svi izbornici (odnosno, elektori po američkom) iz pojedinačne države glasali za pobednika u toj državi.

Zbog toga se dešava da jedan kandidat osvoji više narodnih glasova, dakle, na nacionalnom nivou, a da izgubi izbore.

Drugim rečima, da se Mit Romni takmičio za predsednika Srbije, sada bi slavio svoje ustoličenje na Andrićevom vencu, umesto što se moli za Baraka Obamu i čestita mu na pobedi.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA