INSPEKCIJA U KLINICI GALA MEDIKA: Ponuda za abortus s popustom povučena!

Zbog reklamiranja ovakve usluge, klinici sledi prekršajna prijava posle koje će, ako se utvrdi krivica, morati da plate kaznu od 300.000 do milion dinara. Vlasnica "Gala medike" kaže da je reč o grešci i da će odgovorni biti kažnjeni

  • 2

Nakon što je privatna beogradska klinika "Gala medika" na sajtu kupimo.rs objavila oglas o popustu na abortus uz anesteziju, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja krenula je u kontrolu ove ustanove. Zbog reklamiranja ovakve usluge, sledi im prekršajna prijava po kojoj će morati da plate kaznu od 300.000 do milion dinara.

Na sajtu grupne kupovine ova ustanova nudila je  popust od 28 odsto na uslugu prekida trudnoće sa sve anastezijom za 18.ooo umesto 25.ooo dinara.

Suvlasnik sajta "Kupimo" Nebojša Popović kaže da su ponudu stavili na "čekanje".

- Imali smo dosta poziva i negativnih reakcija na ovu objavu, pa smo rešili da ponudu povučemo. Kontaktirali smo sa klinikom, ali vlasnicu nismo mogli da dobijemo. Sa strane onoga ko ponude objavljuje, mi smo uradili sve potrebne provere - da li je oglašivač propisno registrovan, da li se protiv njega vodi zakonski postupak, a proveramo i kakva su iskustva korisnika, ukoliko se to pravno lice ranije oglašavalo. Što se tiče ponude koju je dala klinika, imamo jedan registrovan, ali ne i uplaćen kupon. U "Gala medici" su nam rekli da imaju više poziva nego ranije -  kaže Popović.

Vlasnica klinike "Gala medika" Florida Ristić u izjavi za Telegraf kaže da je došlo do greške.

- Radi se o velikoj grešci i sve ćemo uraditi kako bi u što kraćem roku kaznili odgovorne - naglasila je Ristićeva.

U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da "Gala medika" ima dozvolu za rad, ali ističu i da je reklamiranje zdravstvenih usluga prekršaj za koji sledi kazna do milion dinara.

- U članu 71 Zakona o zdravstvenoj zaštiti jasno se navodi da je reklamiranje zdravstvenih usluga zabranjeno. Tu se pravi razlika između reklamiranja i obaveštavanja, što znači da državne i privatne zdravstvene ustanove u sredstvima javnog informisanja mogu samo obavestiti građane o nazivu, sedištu, delatnosti i radnom vremenu, bez ikakvog poziva na uslugu - objašnjava advokat Slobodan Šoškić.

Legalni prekid trudnoće u Srbiji regulisan je Zakonom o postupku prekida trudnoće. Intervenciju je moguće obaviti nakon utvrđene anamneze pacijentkinje, uz propratne analize i ukoliko trudnoća nije starija od desete nedelje.

Srbija prva po broju abortusa

Srbija je prva u Evropi po broju abortusa, a po broju korisnica kontraceptivne pilule i hormonske spirale na poslednjem mestu. Svaka druga žena u Srbiji ne koristi kontracepciju, a svake godine u našoj zemlji obavi se oko 150.000 abortusa. Na prekid trudnoće najčešće se odlučuju žene koje su u braku ili dugoj vezi, a godišnje se na abortus odluči i 6.000 devojaka od 16 do 19 godina starosti.

(Lj. V.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cvetko

    8. novembar 2012 | 22:28

    Kako sad odjednom po zakonu zabranjeno reklamiranje zdravstvenih usluga, a po ovim sajtovima je bilo prodavano jedno milion stomatoloskih usluga, pregleda kod ginekologa, oftamologa i fizijatra, cak je bila i operacija usiju???? Ne podrzavam abortuse ali ako je neko resio da abortira, svejedno ce uciniti to sa ili bez ovog popusta!

  • CIRINELA

    8. novembar 2012 | 15:41

    Kad bi vlasti plaćale za svaki svoj propust, grešku i glupost po 300 000 Srbija bi bila prebogata zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA