DRŽAVNI PRAZNIK: Srbija obeležila Dan primirja (FOTO)

Centralna državna ceremonija održana je kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu i predstavljaće čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom rata

  • 0

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava u čitavom svetu, danas je u Srbiji prvi put obeležen kao državni praznik.

Ceremonijom polaganja venaca kraj Spomen-kosturnice braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju u Beogradu, svečano je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Vence je, u ime Vlade Srbije, položio premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije brigadni general Dušan Stojanović, u ime grada Beograda predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić.

Vence su položili i ambasadori Francuske, Ruske Federacije, Australije, Velike Britanije i Severne Irske, Kanade, Grčke, Italije, SAD, Rumunije, Holandije, Belgije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke, Nemačke, Bugarske, kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Ceremoniji su prethodili verski obred, minut ćutanja i intoniranje himne Srbije.

Dan primirja najavljen je juče sa Kalemegdana, sa Savske terase Beogradske tvrđave, odakle su pripadnici počasne jedinice Garde Vojske Srbije ispalili počasnih deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Povodom Dana primirja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće komemorativnoj svečanosti na ostrvu Vido i posetiti Srpsku kuću na Krfu, posvećenu boravku srpskih trupa na tom grčkom ostrvu tokom Prvog svetskog rata.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položiće venac na spomen-obeležje Srpskom ratniku ispred Gradske biblioteke u Lazarevcu.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u čitavom svetu državnim manifestacijama koje se održavaju 11. novembra u 11  časova u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine u 11 časova, kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji uvršten je i 11. novembar kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji, kako je saopšteno iz kabineta predsednika Republike, treba obeležavati na vidljiv i upečatljiv način, a jedna od mogućnosti je nošenje amblema sa cvetom Natalijina ramonda.

Natalijina ramonda je biljka koja raste u Srbiji, uglavnom na istoku, ali i na planini Nidže u Makedoniji, čiji je najviši vrh Kajmakčalan. Njena simbolika je višestruka, kako zbog staništa tako i zbog imena - cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović.

Cvet Natalijina ramonda je poznat i kao cvet feniks, koji se, i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata, kaže se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA