STRAVIČNO: Tukli dete i vikali "Ubij Cigana"!

Četvorica dečaka tukla i šutirala su A. P. (10) ispred škole dok su ostala deca skandirala 'Nabodi ga, majku mu cigansku!'. "Ništa alarmantno i strašno se nije dogodilo. To je bilo obično dečje zadirkivanje", kaže direktor OŠ "Dositej Obradović" iz Kruševca!

  • 6

Desetogodišnji A. P. iz Kruševca je posle tri godine maltretiranja i psihičkog nasilja na nacionalnoj osnovi, bio primoran da se ispiše iz OŠ "Dositej Obradović" i premesti se u drugu školu.

Njegova majka tvrdi da su ga vršnjaci zlostavljali zato što je romske nacionalnosti, a vrhunac se dogodio krajem oktobra kada su ga četvorica dečaka tukla i šutirala ispred škole dok su ostala deca skandirala “Ubij Ciganina!”.

- Mog sina deca iz odeljenja su počela da maltretiraju krajem prvog razreda, kada mu je učiteljica pregledajući domaći zadatak rekla: "Vidi se da si Ciganin. Pogledaj kako ti je neuredna sveska!". Od tada je bio izložen torturi, fizičkom i psihičkom maltretiranju. Kada bi seo pored nekoga, to dete bi povlačilo crtu na klupi koju ne sme da pređe. Više puta je bio pretučen, ali niko nije reagovao. Pošto su mu govorili da smrdi, u napadima panike i straha je sapunom trljao lice kako bi mu koža izbledela. Dobio je i parezu zbog koje u trećem razredu nekoliko meseci nije išao u školu - priča Milica P., dečakova majka.

Krajem oktobra, dok je izlazio iz škole, prišla mu je grupa od nekoliko dečaka, istrgla torbu i oborilaga  na zemlju. Jedan dečak ga je držao za ruke, dok su ga četvorica šutirali i udarali.

- Ostali učenici su sve to gledali i skandirali: "Ubij Ciganina!", “Nabodi ga, majku mu cigansku!“ i slično. Pošto se iz škole nije na vreme vratio, otišla sam po njega i zatekla ga prljavog, preplašenog i uplakanog, naslonjenog na zid učionice. Kada smo došli kući, pregledala sam ga i videla crvenilo na koži, licu i po nogama. Odvela sam ga u dečji dispanzer, gde je ustanovljeno vršnjačko nasilje. Nakon toga sam ga premestila u drugu školu, gde je lepo prihvaćen i sada je zadovoljan - priča majka.

U OŠ "Dositej Obradović" negiraju incident o kojem govori Milica P.

- Ništa alarmantno i strašno se nije dogodilo. To je bilo obično dečje zadirkivanje. To što majka kaže ne stoji. Učiteljica mi je potvrdila da nije bilo ozbiljnijeg incidenta, ali je majka insistirala da se dečak premesti u drugu školu - rekao nam je direktor škole Borislav Radulac.

U ime porodice prijavu povereniku za zaštitu ravnopravnosti podnelo je Udruženje građana “Intermedijum”.

- Ni dve nedelje nakon incidenta i diskriminacije deteta na rasnoj i verskoj osnovi, niko od nadležnih u gradu se nije oglasio! Zar je moguće, da smo dozvolili da se nasilje i diskriminacija tolerišu, da nevini stradaju, a da odrasli i nadležni pred problemima stoje nemi? Što se nas tiče, mi ćemo preduzeti sve neophodne mere zaštite maloletnog deteta - rekao nam je Dušan Marković, predsednik Upravnog odbora “Intermedijuma”, dodajući da još čekaju odgovor poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic / Foto: skolarac.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ms cg

    12. novembar 2012 | 11:50

    pih!!!sramota.jos umjesto osude oni podstrekuju nasilje prema djeci...sta ako je ciganin...ako smrdi..nije razlog da se tuce..vec popricati s roditeljima i upozoriti da u skoli mora dolaziti uredan..kraj....

  • User

    12. novembar 2012 | 12:25

    Danasnje generacije i nizu rasu su izmislile za cigane i druge rase ja bi tu decu za usi pa na njivu bre da rade ne da tuku jednog samog klinca u skoli

  • Kreten

    12. novembar 2012 | 12:31

    JA SAM BIO U SLICNOJ SITUACIJI ONI TUKLI DRUGE STALNO JA NISAM BIO KAO ONI PA SU ME ZLOSTAVLJALI STALNO E ONDA SAM IH POHVATAO SIJU SAM IM ZAVRNO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA