LJAJIĆ: Trgovci da potpišu kodeks ponašanja!

Ministar trgovine najavio uvođenje "socijalne korpe" i dogovor s trgovcima da u asortimanu najvažnijih proizvoda uvek ima onih koji su dostupni najugroženijima

  • 0

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će posle ukidanja uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice biti ispitane nove mogućnosti po pitanju regulacije cena.

- Kao u Evropskoj uniji, svi lanci će potpisati kodeks ponašanja, koji nije obavezujuć, ali u njemu postoje određena pravila. Očekujemo društvenu odgovornost trgovaca, a mi radimo na uvođenju socijalne korpe - rekao je ministar Ljajić gostujući na TV "B92".

Ljajić je naveo da će ministarstvo u saradnji sa trgovcima obezbediti da u asortimanu najvažnijih proizvoda uvek ima onih koji su dostupni najugroženijima.

- To su nove mogućnosti koje ispitujemo, a što se tiče odredbe o ograničenju marži, ni za nju nikada nije kasno. Uvek možemo ponovo da je uvedemo, iako to nije popularna mera - rekao je Ljajić.

Država, kako je rekao, nema i ne treba da ima kontrolu nad cenama, a jedino pravo rešenje je povećanje konkurencije.

- Od nas svi očekuju da reagujemo, a mi jedino pravi uticaj imamo u maksimalnoj ceni lekova u koordinaciji sa ministarstvom zdravlja, ostalo bi trebalo da je na tržištu. Kad država previše reaguje na tržištu, onda izlaze naslovi da nismo izašli iz socijalizma, stižu kritike iz Brisela, teško je naći meru - istakao je Ljajić.

- Rizikovali smo kada smo zabranili izvoz suncokreta, soje i šećerne repe, ali je to bio dobar potez. Reagovali smo prilikom nestašice ulja, koja je pompezno najavljivana, a evo tu je sada to ulje iz rezervi i niko ga ne kupuje - rekao je ministar.

Kako je naveo ministar, trgovcima je jasno poručeno da "čak iako dignu cene, to niko neće moći da kupuje", kao i da se ozbiljno radi na dovođenju konkurencije.

- Sistemsko, jedino dugoročno rešenje jeste dovođenje prave konkurencije. No, to ne može preko noći, da bi neko došao u Srbiju mora da ima interes, a mnogi se premišljaju već godinama da li da dođu. To je posao cele vlade, celog sistema da bude stvoren ambijent za poslovanje, mogućnost za profit, pravna sigurnost - objasnio je on.

Takođe, dodao je se ozbiljno pregovara za "Lidlom".

- Oni su kupili već šest lokacija, potrebno je još 10 kako bi mogli zajedno da otvore maloprodajne objekte sa velikim distributivnim centrom - rekao je Ljajić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA