REPUBLIKANCI IZGUBILI VERU: Šta se to, dođavola, desilo našoj Americi?

Posle izbora republikanci oplakuju zemlju koju su mislili da poznaju, započinje "Post" članak sa naslovne strane, opisujući gradić Hendersonvil u Tenesiju, gde je Mit Romni dobio čak 80 odsto glasova

  • 0

Šta se to desilo sa ovom zemljom, pitaju se republikanci u Americi nakon reizbora Baraka Obame na mestu predsednika SAD, uz ocenu da će država u naredne četiri godine još više propadati, piše "Vašington Post" u reportažnom tekstu o podelama u kojima se Amerika danas nalazi.

Posle izbora republikanci oplakuju zemlju koju su mislili da poznaju, započinje "Post" članak sa naslovne strane, opisujući gradić Hendersonvil u Tenesiju, gde je Mit Romni dobio čak 80 odsto glasova.

Četrdesetčetvorogodišnja Bet Koks, jedna od volonterki koje su vodile kampanju republikanaca u tom mestu, sada razočarano skida američke zastavice sa zidova kancelarija.

Umesto proslave u izbornoj noći, Romnijeve majice se sada pakuju i biće poslate humanitarnim organizacijama koje prosleđuju pomoć u Južnu Ameriku.

- Ja ću biti dobro, samo ne mislim da ćemo svi mi biti dobro - razočarano govori Koks.

Ovde, u srcu republikanske Amerike, Koks i njeni poznanici ne mogu da shvate da je Obama ponovo pobedio.

Stvarno ne shvatam, kaže lokalni šerif, koji je sa još nekolicinom ljudi došao do prostorija gde su bili smešteni volonteri, dok jedan od aktivista strahuje da za njegovog života više nikada neće videti republikanca kao predsednika Amerike.

Koks, koja je do pre neki dan bila puna entuzijazma, sada samo sleže ramenima.

- Ne znam šta se to, dođavola, desilo sa ovom zemljom. Šta mi to postajemo - pita se republikanska aktivistkinja.

Ona novinaru vašingtonskog dnevnika pokazuje kompjuter i njenu prognozu izbora završenih prošle nedelje. Florida, Kolorado, Virdžinija, Pensilvanija i Viskonsin - pobeda republikanaca, prognozirala je ona. Sve je, međutim, ispalo drugačije, u svim tim saveznim državama pobedio je Obama.

Za Koksovu sve je ukazivalo da su u pravu samouvereni voditelji na "Foks" televiziji, republikanski analitičari sigurni u svoje prognoze, red pred njenim biračkim mestom u kome se čekalo dva sata za glasanje dok su se poznanici međusobno šalili i dogovarali proslavu Romnijeve pobede.

- Virdžinija je glasala za demokrate, ona Virdžinija koja je poštovala južnjačke vrednosti - više za sebe kaže ova žena.

Ona se priseća da ju je kao devojčicu majka kolima vozila širom Amerike i da su tada obišle 40 saveznih država, dok je na putovanju učila o istoriji SAD.

Za nju danas postoji Amerika u kojoj raste sekularna država i legalizuje se marihuana. I postoji njena Amerika gde njena deca idu svake nedelje u crkvu i smatraju Boga osnovom svake porodice.

Ona dodaje da je i kod republikanaca bilo grešaka i ocenjuje da je partija postala previše bela. Za sledeće izbore na republikanskom tiketu mora da bude i žena ili predstavnik neke manjine, smatra Koks.

Dok kamion odnosi sve stvari iz volonterskog centra, ona setno gleda na šestomesečni rad u kampanji i na izbore.

- To je to, ničega više nema - zaključuje Koks dok stoji u gradiću Hendersonvil u Tenesiju.

(M. B. / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA