Josipović: Reakcije iz Srbije nisu bitne!

- Uveren sam u to da će doći vreme za sagledavanje političkih aspekata rata na sličnim osnovama. Trajni mir znači i spremnost na izvinjenje, na prihvatanje odgovornosti, uvažavanje svake žrtve - poručio je predsednik Hrvatske povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču

  • 8

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je nerealno očekivati da Srbija i Hrvatska u svim aspektima gledaju jednako na istoriju. Ipak, on kaže da veruje da će doći vreme da dve zemlje gledaju slično na političke aspekte rata.

- Biće stanovišta s kojima se nećemo moći složiti, ali treba naći onaj minimum konsenzusa, a to je volja za mirom, pomirenjem i poštovanjem svake žrtve. Uveren sam u to da će doći vreme za sagledavanje političkih aspekata rata na sličnim osnovama. Trajni mir znači i spremnost na izvinjenje, na prihvatanje odgovornosti, uvažavanje svake žrtve - rekao je Josipović povodom oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

On je rekao da za neke gestove društvo treba da sazri u demokratskom i svakom drugom smislu. Josipović je podsetio da se Crna Gora izvinila Hrvatskoj, a da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić osudio politiku Slobodana Miloševića, što je u to vreme bio važan gest i doprinos pomirenju.

Komentarišući oslobađajuću presudu, Josipović je rekao da ona daje drugačiju sliku hrvatskog vođstva, da pokazuje da nije postojao takozvani udruženi zločinački poduhvat i da vođstvo na čelu sa predsednikom Franjom Tuđmanom nije na Brionima planiralo proterivanje sugrađana srpske nacionalnosti. Ocenio je da je haška optužba protiv generala Gotovine i Markača bila rezultat "nevoljnosti da se u Hrvatskoj na vreme reaguje na zločine kojih je bilo".

Na konstataciju da Hrvatska u Hagu zapravo nema nikog ko je osuđen, Josipović je rekao da je to važno za karakterizaciju Domovinskog rata, ali i dodao da to ne umanjuje obavezu Hrvatske da prepozna i kazni zločine. Josipović je ponovio da to znači da Hrvatska treba da prepozna sve žrtve i da mora da nastavi s pozitivnim procesima pomirenja u Hrvatskoj i u regionu.

"REAKCIJE IZ SRBIJE NISU BITNE"

Hrvatski predsednik je ocenio u Vukovaru da reakcije iz Srbije povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima za zločine u "Oluji" nisu bitne. On je, međutim, rekao da zločine treba procesuirati.

- Nije bitno. Nama je važno da su generali tu, da je iz odluke suda vrlo jasno proizašlo da odbrana i "Oluja" nisu bili zločinački poduhvati, već legitimni akti odbrane -  izjavio je Josipović, koji je naglasio važnost nastavka procesa istrage ratnih zločina.

- Nažalost, posledice postoje. Bilo je zločina, mi to znamo, to ne treba skrivati i moramo kao pravna država, usmerena prema zakonu, otkriti počinioce i kazniti ih, bez obzira na to da li se radi o Hrvatima, Srbima, Kinezima ili bilo kom drugom. To je temeljni pristup jedne pravne i uređene države - rekao je Josipović.

On je komentarisao izražene sumnje u takve njegove poruke, koje je izrekao i juče posle oslobađajuće presude generalima.

- Znam da ratni zločini ne zastarevaju, a Hrvatska je pokrenula ne jedan proces protiv pripadnika svojih oružanih i policijskih snaga. Neki su bili prilično dugo u zatvoru, neki su i sada u zatvoru. Dakle, nismo imali neki zazor prema tome. Dokaze je uvek teže tražiti nakon proteka velikog broja godina, ali tu država ne sme odustati. Uostalom, i nakon Drugog svetskog rata se još traga za zločincima iz tog vremena, pa nema razloga da i mi to ne činimo, i to prema svim kategorijama. Mnogo je neotkrivenih ratnih zločina i protiv Hrvata i tu ne sme biti razlike - smatra Josipović.

Što se tiče dolaska generala u Vukovar, Josipović je rekao da su pozvani, a "da li će doći, to ne znamo. Nakon toliko godina odsustva, oni će sami odrediti svoje prioritete".

U Hrvatskoj je počelo obeležavanje Dana sećanja na žrtve Vukovara 1991. godine i 21. godišnjice zauzimanja grada.

(M. S. / Beta)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marija

    18. novembar 2012 | 00:02

    Srbi i Hrvati nikad nece bit prijatelji to je cinjenica uvik ce bit ta energija u zraku ... kada rat traje žrtve postoje na obe dvi strane ali dragi moji cinjenica je da se rat vodio u Hrvatskoj na ovcari nisu MILOŠ , Stefan nego ANTE i ivan .... isto tako ne govorin da nije bilo ubijanja i srba nakon oluje i to ne opravdan svaciji je zivot jednak tin neizivljenin vojnicima ce BOG sudit ....ali GOTOVINA je sam rekao da se ne ponasaju kao neizivjena dica uostalon predsjednik Tuđman je sam rekao da mozete mirno napustit svoje kuce vi ste otisli u srbiju na traktorima kao i ovaj momak ciji sam clanak procitala .... dok je najmlada zrtva VUkovara imala misec dana i ubijena je u ocevim rukama to je brat od moje prijateljice ... pa kako bi vama bilo da smo vam dosli haracit po BEOGRADU .... kreteni postoje na obe strane ja to ne govorin i zao mi je svacije zrtve ali islim da Hrvati imaju malo vise prava bit frustrirani ... jer brojke ggovore svoje ....

  • Dobrivoje Dobrosavljevic

    17. novembar 2012 | 21:39

    MESTA ČUĐENJU NEMA! KO SE GOD IZNENADIO IZJAVAMA HRVATSKOG RUKOVODSTVA, ZASIGURNO JE ZABORAVIO ISTORIJU! KAO ŠTO JE "OLUJA" BILA PREDVIDIVA, ALI JE SRBI NISU PREDVIDELI, TAKO SU I IZJAVE HRVATSKIH ZVANIČNIKA BILE PREDVIDIVE I ISTORIJSKI DOSLEDNE! KO GOD JE, POPUT KORNJAČE IZ NARODNOG PREDANJA, POVEROVAO ŠKORPIJI DA GA NEĆE UJESTI, PLATIO JE TO NAJSKUPLJOM CENOM, SVOJIM ŽIVOTOM ILI STRADANJEM SVOG NARODA!TEŠKI CINIZAM U JOSIPOVIĆEVIM REČIMA: "DA ĆE DOĆI VREME, KADA ĆE DVE ZEMLJE, GLEDATI SLIČNO NA POLITIČKE ASPEKTE RATA", PREDSTAVLJA SVOJEVRSNI LJUDSKI I POLITIČKI BEZOBRAZLUK, IZ REČNIKA NJEGOVIH EVRO-AMERIČKIH PRIJATELJA I ZAŠTITNIKA, POPUT ONIH O KOLATERALNIM ŠTETAMA! POJEDNOSTAVLJENO, JOSIPOVIĆEVA VELIKA ŽELJA JE DA SRBIJA JEDNOG DANA, JAVNO KAŽE, KAKO JE "OLUJA" BILA SASVIM OPRAVDANA, ŠTO I ON TVRDI! TRAGIČNA JE NAIVNOST SRPSKIH POLITIČARA (TADIĆ I KOALICIJA), DA SE GRLE,LJUBE SA UVEK AKTUELNIM NEPRIJATELJEM, IZVINJAVAJU I ŠTO JE NAJGORE, UVERAVAJU GRAĐANE SRBIJE, (DOVODEĆI IH U STRAŠNU ZABLUDU). DA JE MOGUČA KOEGZISTENCIJA?! AKO NAS I NAJNOVIJA TRAGIČNA ISTORIJA NIJE PODSETILA NA TU NEOBORIVU ČINJENICU, ONDA SRBIJA MORA ISPAŠTATI!

  • drNefer

    17. novembar 2012 | 21:53

    Za pola miliona ljudi koji su izgubili sve što su generacije stvarale i sve što su imali,da ne govorim o onima koji su izgubili nekoga,NIKADA nećemo na rat gledati isto.Kada otmeš nešto tuđe kad tad će to doći na naplatu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA