HRVATSKA: Markač predvodi vukovarsku kolonu, Gotovina "ima vremena"

U Vukovar su ove godine pozvani i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koje je pre dva dana Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine u operaciji "Oluja" 1995. godine

  • 0

Koloni sećanja na žrtve Vukovara, koju predvodi hrvatski državni vrh, predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanoviće, danas se priključio i general Mladen Markač, koga je Haški tribunal oslobodio krivice za ratne zločine u operaciji "Oluja".

Dolazak Markača u Vukovar, na centralnu manifestaciju Dana sećanja na žrtve i 21. godišnjice pada grada, izazvao je opšte oduševljenje velikog broja građana, preneli su hrvatski mediji.

Haški tribunal je u petak doneo oslobađajuću presudu za hrvatske generale Markača i Antu Gotovinu, koji su u prvostepenoj presudi bili osuđeni na 18, odnosno 24 godine zatvora za zločine počinjene tokom i nakon vojne akcije hrvatske vojske "Oluja" avgusta 1995. godine.

Tokom te akcije 200.000 Srba je izbeglo, a 2.000 je poginulo.

Markač se jutros pojavio u krugu vukovarske bolnice okružen penzionisanim pripadnicima specijalne policije.

- Još sam pun utisaka i beskrajno sam srećan. Posle ćelije od deset kvadrata, sada sam na slobodi i okružen sam potporom ovolikog broja ljudi koji su i uz mene i uz generala Gotovinu uvek bili. Danas smo svi skupa, sva srca zajedno kucaju, je li može biti lepše - zapitao je Markač.

- Sada smo dobili slobodu za "Oluju", ona je prestala da bude pretnja, a mi nismo ratni zločinci nego časni vojnici - rekao je Markač.

Gotovina je ranije rekao da danas neće doći u Vukovar i da ima vremena kada će pokloniti svojim poginulim saborcima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA