GOTOVINA: Srbi, vratite se!

- Srbi su građani Hrvatske. To je njihova domovina kao što je i moja, tu je njihova kuća. Nije ovo moje više nego što je njihovo - poručio je Gotovina

  • 9

Hrvatski general Ante Gotovina nakon oslobađajuće presude u Hagu " izjavio je da proterani Srbi treba da se vrate u Hrvatsku, jer je to njihova domovina.

- Oni (Srbi) su građani Hrvatske. To je njihova domovina kao što je i moja, tu je njihova kuća. Nije ovo moje više nego što je njihovo - rekao je Gotovina u intervjuu za "Kurir" i dodao da "budućnost zavisi od nas, ona je ispred nas".

Na zahtev novinara da direktno pozove Srbe da se vrate u Hrvatsku, Gotovina je odgovorio:

- Pa, da. Vratite se... Hm. Pa kako ja nekog mogu pozvati da se vrati svojoj kući? To je njihova kuća.

- To je stvarnost, ovo je i njihova kuća, oni treba da budu u svojoj kući ako to žele. To je jasno. Pa nije ovo moje više nego što je njihovo. One koji žele da se vrate, koji imaju kuće ovde ne treba ja da pozivam. Oni treba sami da dođu - kaže Gotovina.

U komentaru na oslobađajuću presudu u vezi sa akcijom "Oluja" i pitanje da li će se u Hrvatskoj boriti da slučajevi poginulih budu procesuirani, Gotovina je kazao:

- Gledajte, bio je rat. To je stvar prošlosti, okrenimo se budućnosti, a ono što je prošlost, pripada prošlosti i postoje institucije koje se time bave.

Gotovina je rekao i da on ne može da insistira na tome da oni koji su možda počinili zločine u njegovo ime budu procesuirani.

- Kako ja na tome mogu da insistiram? Da li ja to nekoga treba da savetujem? Ko sam ja da savetujem institucije da rade svoj posao? Svaka institucija radi svoj posao po zakonu - ocenio je Gotovina.

Na pitanje da li je imao u Haškom tribunalu prijatelja među Srbima, on je rekao da je "prijateljstvo stvar koja se gradi".

- Morali smo da živimo zajedno i živeli smo u skladu s tim - zaključio je Gotovina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvatica

    19. novembar 2012 | 10:55

    XX o cemu ti pricas, pun si mrznje, i srbi imaju svoje huligane kao što i mi imamo svoje. Zna se šta zastava znači za zemlju i treba se poštovati od ostalih naroda, a samo glupani i nepismeni će zastavu paliti jer očito ništa nisu naučili ni u školi ni kod kuće a ni doma, i ne znaju šta je bonton... 21. je stoljeće rat je davno završio, a Gotovina je jedan veliki gospodin bez obzira kako ga vi srbi gledali, ne gledajte ga kao vojnika nego kao čovjeka i vidit ćete puno više u njemu. I sam je na dočeku u Zagrebu pred 100 tisuća ljudi rekao -RAT PRIPADA POVIJESTI!!!.... Mir i dobro svima, i dobrodošli ste u našu državu uvijek, jer znam i vjerujem da ste dobar narod a da ova bagra što se prikazuje na tv-u da to niste vi , da to nije Srbija.....

  • marko

    19. novembar 2012 | 07:58

    Vraticemo se,ali ne jos. Polako brale.

  • Bojan

    19. novembar 2012 | 13:08

    Svaki pravoslavac rođen u Hrvatskoj može se osjećati svoj na svome u Hrvatskoj. Nisu svi Srbi ratovali za fašizam, za Veliku Srbiju, mnogi su branili svoju dragu domovinu Hrvatsku. I svima koji će ju tako doživljavati, svojom, treba i pomoći da se vrate, a ne samo pozvati. A one koji su ju rušili, palili, napadali treba suditi da se da priznanje onim Srbima koji to nisu radili i da se jasno kaže da se to ne smije i da će svakog tko je tako radio na kraju stići pravda. Ako ne kad se vrati u Hrvatsku onda možda jednog dana ruka pravde stigne ih i u Srbiji. Svaki ološ treba biti suđen, to je priznanje onima koji nisu bili ološ. To je osnova za trajni mir. Pravda. A u to spada i da Srbija isplati ratnu odštetu što bi bilo dobro i za poštene Srbe iz Hrvatske kojima je agresija Srbije donijela opustošena ognjišta. Pozdrav! http://hr.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Srbi_koji_su_se_borili_protiv_Velike_Srbije Ima ih puno više i treba im dati priznanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA