NOVI KINESKI VOĐA UPOZORIO: Partija gubi vlast ako ne uništi korupciju! (FOTO)

"Veliki broj činjenica nam ukazuje da će pogoršanje korupcije značiti samo jedno, kraj partije i kraj države! Mi moramo biti budni!", rekao je Sji Đinping

  • 0

Ukoliko se korupciji i dalje omogući da divlja u Kini, onda vladajuća Komunistička partija rizikuje velike nerede i gubitak vlasti, izjavio je u jednom od svojih prvih nastupa novi generalni sekretar partije Sji Ðinping, a preneli državni mediji.

U neobičajeno otvorenom govoru potpredsednik Sji, koji će od predsednika Hu Ðintaoa preuzeti i polozaj šefa država u martu, rekao je da su zloupotrebe kao "uzgajanje crva u truleži", što je stara kineska poslovica sa značenjem da "propast zadesi one koji su slabi".

- Poslednjih godina neke zemlje su vremenom nagomilale probleme koji su doveli do izliva besa javnosti, građanskih nereda i pada vlada, pri čemu je korupcija bila važan faktor u svemu tome - citirala je štampa Sjiev govor na sednici Politbiroa, drugog najvišeg partijskog tela koje donosi najvažnije odluke.

- Veliki broj činjenica nam ukazuje da će pogoršanje korupcije značiti samo jedno, kraj partije i kraj države! Mi moramo biti budni! - rekao je Sji, a preneo Rojters.

- Nedavno je naša partija imala ozbiljne disciplinske i pravne slučajeve, dostojne prezira, koji su imali loš politički efekat i šokirali ljude - rekao je on ne navodeći po imenu nijedan od tih incidenata.

Period pre održavanja partijskog kongresa ovog meseca, na kome je izabrana nova generacija rukovodilaca, bio je pod senkom skandala u koji je bio umešan bivši visoki partijski funkcioner Bo Silaji, koga su do tada smatrali za kandidata za najviše funkcije u zemlji.

Bo je izbačen iz partije i preti mu moguće suđenje za korupciju i zloupotrebu vlasti, dok je njegova žena Gu Kailai osuđena zbog ubistva britsnskog državljanina.

Sji je rekao da članovi partije, posebno oni na višim funkcijama, ne treba da zloupotrebljavaju svoje pozicije radi lične koristi i da niko nije iznad zakona.

On je zatražio od zvaničnika na svim nivoima da se pridržavaju pravila protiv korupcije i da pripaze da njihovi rođaci i saradnici ne zloupotrebljavaju vlast radi lične koristi, ali nije rekao da li će biti formirano neko posebno telo za istrage malverzacija.

- Funkcioneri moraju, takođe, da pojačaju svoje upravljanje i kontrolu nad odnosima sa onima koji rade sa njima - dodao je Sji.

List "Njujork tajms" objavio je prošlog meseca da je porodica premijera Ven Ðiabaoa akumulirala 2,7 milijardi dolara "prikrivenog bogatstva", što je Kina odbacila kao klevetu.

U Kini neki zvaničnici imaju obavezu da prijavljuju svoja primanja i imovinu od 2010. ali je ta mera, koja nije obaveza funkcionera na svim nivoima vlasti, imala slabe efekte.

Poslednjih godina kineske vlasti su preduzimale nekoliko kampanja u borbi protiv korupcije ali su one davale kratkotrajne rezultate, a ova duboko ukorenjena boljka nastavlja da izaziva neraspoloženje javnosti i zahteve za preduzimanje odlučnih mera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA