DRŽAVNI PRAZNIK: Srpska slavi dan potpisivanja Dejtona, 21. novembar

Iako ova odluka nije u skladu sa Zakonom o praznicima RS, ovog dana neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvođačke delatnosti

  • 3

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske odlučilo je da dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, 21. novembar, bude republički praznik i neradni dan u toj zemlji. Odluka da RS praznuje Dan uspostavljanja opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini nije doneta u skladu sa Zakonom o praznicima RS.

U dane praznika, navelo je Ministarstvo, neće raditi republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvođačke delatnosti.

Dejtonski mirovni sporazum, čijim je parafiranjem 21. novembra 1995. godine okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini, potpisali su tadašnji predsednici Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman posle tronedeljnih pregovora.

To je bio pravni akt sporazumnog karaktera parafiran u vojnoj bazi Rajt-Paterson kod američkog grada Dejtona, da bi se zvanično prekinuo rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a pored njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu, čime je Bosna i Hercegovina ozvaničena kao država sa dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ante Keshovina

    19. novembar 2012 | 17:54

    Milosevic je jedini zasluzan za R.Srpsku i sto Kosovo jos nije Izgubljeno.Hvala Slobo.Slava ti.

  • Duh Sibenka

    20. novembar 2012 | 16:08

    Zafalite se Gotovini koji je ostavija koridor da se srbi sa narodon povuku oni koji zele a okruzenjen Bihaca i to sta smo bili nadomak Banja Luke zavrsilo je rat i to uvelike zaflite Anti Gotovini jer bi u suprotnon usli i u Banja Luku na stranu patriotizam i emocije ali to je istina ka i sta van je Slobo reka Vukovar je branilo 6000 boraca a malo je preuvelica al ajde neka protiv 30000-60000 ijada boraca i 3 miseca su ga drzali a vi ste pobigli iz krajine za 1 dan eto on je prvi diga ruke od vas i da ne izgubi Srpsku Gotovina ga je prisilija da potpise Dayton disu van onda bili Mladici,Legije,Arkani,Orlovi i sta ti ja znan ko jos bili smo pravedni dali smo van da sami odlucite ili rat ili bizi kuci ionako su nan Ameri zapritili sankcijama odemo li daje ali da niste pristali ni oni van nebi pomogli uza svo naoruzanje koje ste imali od JA a zna kakvo i koliko ga je bilo i to niste kadri bili pobijediti eto toliko o vasem ratovanju...

  • Ante Gotovina

    19. novembar 2012 | 23:55

    to znaci da neradi skola ????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA