OBRT: Srbija ipak ne vraća mamografe Japanu?

- S tolikim brojem lekara na tržištu rada i dugogodišnjim iskustvom u toj sferi doživeli smo da vraćamo doniranu opremu?! - kažu u skupštinskom Odboru za zdravstvo. Danas sastanak s ministarkom zdravlja posle koga će mnogo toga biti jasnije

  • 0

SPREČITE BRUKU! Izjava ministarke zdravlja Slavice Ðukić Dejanović da postoji opasnost da Srbija vrati Japanu tridesetak mamografa koji su prošle godine stigli kao donacija Vlade te zemlje jer se oni ne koriste izazvala je veliku reakciju javnosti.

Sutra će u Palati Srbija biti održan sastanak na kome će ona zajedno s direktorom Instituta za onkologiju dr Zoranom Rakočevićem i ostalim nadležnima raspravljati o sudbini donirane opreme.

Predsednik Odbora za zdravstvo Skupštine Srbije Dušan Milisavljević kaže za Telegraf.rs da je najava ministarke o vraćanju donirane opreme skandalozna! On najavljuje ipitivanje svih okolnosti koje su dovele do toga, kao i utvrđivanje odgovornosti nadležnih.

- Sramota me je! S tolikim brojem lekara na tržištu rada i dugogodišnjim iskustvom u toj sferi doživeli smo da vraćamo doniranu opremu?! To je jasan znak da je stanje u zdravstvu alarmantno! Ja ću kao predsednik nadležnog odbora u parlamentu tražiti da se utvrde sve okolnosti kako bi se razjasnilo kako je uopšte moglo da dođe do toga. Želim da nadležni iz Ministarstva do detalja utvrde sve. Dajem punu podršku Slavici Đukić Dejanović u tim naporima, iako sam u tom telu predstavnik opozicije. Pozvaću i predstavnike EU i sve nadležne da se utvrdi šta je u prethodnih deset godina sve donirano i gde je ta oprema završila kako se ovakve stvari više ne bio dešavale - kaže Milisavljević.

Iz Instituta za onkologiju i radiologiju odgovaraju da do ministarke zdravlja nisu došle prave informacije.

- U prethodnom periodu je u saradnji sa Evropskom Unijom i ambasadom Japana poklonjeno 32 mamografa i otpočeo je proces edukacije naših lekara i tehničara za njihovo korišćenje. To je prva faza u izuzetno osetljivom procesu i tu ne može ništa biti urađeno na brzinu. Do sada je osposobljeno 40 lekara i 60 tehničara. U drugoj fazi oni se kompletno osposobljavaju za rukovanje aparatima. Do sada je osposobljeno ukupno osam lekara, a u narednom periodu svi oni koji su završili prvu fazu će kompletno biti obučeni za rukovanje mamografima - kažu u ovom Institutu.

Na najavu ministarke je reagovalo i udruženje "Lekari protiv korupcije" koje je navelo da je izjava Dejanovićke otkrila samo deo problema u kojima se nalazi celokupno zdravstvo u našoj zemlji.

- Godišnje u našoj zemlji oboli oko 37.000 osoba, dok 22.000 pacijenata umre od najteže bolesti, dok oko 11.000 njih uopšte ne uspe da dobije terapiju koja je potrebna. Uprkos ovakvim brojkama, naša država nema kvalifikovan kadar da opsluži te aparate, što je sramotno. Loša politika, selekcija i planiranje dovele su do toga. Hitno je potrebna kompletna reforma zdravstvenog sistema - ocenjuje dr Borko Josifovski iz ovog udruženja.

Podsetimo, ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović upozorila je da postoji opasnost da Srbija vrati Japanu tridesetak mamografa koji su prošle godine stigli kao donacija Vlade te zemlje jer se oni ne koriste. Kao glavni razlog ministarka je navela da Srbija nema osoblje koje ume da radi na tim medicinskim aparatima.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA