LINGVISTA UPOZORAVA: Hrvati nam otimaju ćirilicu!

- U Hrvatskoj tvrde da je ćirilica njihovo istorijsko pismo, kao glagoljica, što znači da se Srbima oduzima primat nad ovim jezikom - kaže poznati srpski lingvista i profesor Miloš Kovačević

Poznati srpski lingvista i profesor na nekoliko univerziteta Miloš Kovačević kaže da Hrvatska akademija znanosti i umetnosti pokušava falsifikovanjem istorije da stvori primat nad jezikom svih bivših jugoslovenskih naroda.

Prema njegovim rečima, Hrvati se u ovom "šminkanju" istorije služe raznim falsifikatima, a najalarmantnije je to što srpske institucije ne reaguju.

Hrvatska akademija znanosti i umetnosti organizovala je 26. i 27. novembra naučni skup na temu "Hrvatska ćirilična baština", na kome se tvrdilo da je "od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatske teritorije stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo (i) ćirilicom. Već na srednjovekovnim kamenim spomenicima (i to na krajnjem hrvatskom severozapadu) nije redak slučaj da se mešaju glagoljica i ćirilica, a uskoro posle takvih slede i epigrafi na kojima se nalaze samo ćirilična slova".

Međutim, profesor Kovačević kaže da je reč o najobičnijem "šminkanju" prošlosti, a osobito postupaka Hrvata krajem 20. veka.

- Srbi su u proteklom periodu izjednačavani sa ćirilicom, ona je bila deo identiteta, i zajedno sa progonom Srba postojao je i svojevrsni "progon" ćirilice. Međutim, Hrvati su shvatili da to za njih nije dobro, posebno sada kada su na ulasku u Evropsku uniju. Međutim, oni sad granice pomeraju unazad, u smislu da su shvatili da im to pomaže, sad tvrde da je ćirilica njihovo istorijsko pismo, kao glagoljica, što znači da se Srbima oduzima primat nad ovim jezikom - započinje Kovačević priču za Telegraf.

Kako nam je objasnio, Hrvati imaju nameru da dokažu da imaju primat nad narodnim jezikom, odnosno onim što smo u SFRJ zvali srpskohrvatskim jezikom.

- Oni tvrde da su prvi narod koji je imao instituciju Bana, a prvo narodno pismo na ćirilici je "Povelja Kulina bana", pa stoga onaj ko polaže pravo na to polaže pravo i na štokavski jezik, što je zapravo narodni jezik, od koga je najpre nastao srpski jezik. Poenta je što će oni od ovih naših naroda sada prvi da uđu u EU, pa misle da, ako prisvoje ćirilicu, mogu da diktiraju uslove, odnosno da "izbiju iz ruku" da su svi novi jezici nastali od nekadašnjeg srpskog jezika. E sad, ako uzmete ovu tvrdnju, pa tome dodate i latinicu, koju Hrvati imaju od 1918. godine a koriste je i Srbi, onda zaključite da je sve nastalo iz hrvatskog jezika - kaže Kovačević.

"ZAMISLITE JANKOVIĆ STOJANA KAO HRVATA!"

On kao jednu od nelogičnosti ove "velikohrvatske" jeziče teorije navodi i razliku između današnje hrvatske teritorije i one od pre jednog veka.

- Oni sve vreme govore o Banovini Hrvatskoj koja je bila mnogo manja od današnje. Pa, Dubrovnik je priključen tek 1939. godine! Sada falsifikuju istoriju, pozivaju se na ćirilične spomenike nastale na njihovoj teritoriji. To nisu njihovi spomenici, već su samo nastali na toj teritoriji, ali to tada nije bila današnja Hrvatska, nego je bilo mnogo manja. To se najbolje vidi u narodnim, srpskim narodnim uskočkim pesmama. Pa zamislite samo uskoka Janković Stojana koji uskače na tursku teritoriju, a Hrvat je! Pa nema od toga ništa - kategoričan je srpski lingvista.

"MISTIFIKUJU ISTORIJU NA PUTU KA EU"

Prema njegovim rečima, razlog zbog kog su se Hrvati tek 2012. godine setili "svog" pisma leži u njihovom putu ka Evropskoj uniji.

- Kod njih se sada sve svodi na mistifikaciju istorije, uglavnom zbog EU. Postoji predlog jednog nemačkog poslanika u Evropskom parlamentu, a povodom toga što sve ove bivše jugoslovenske države treba da uđu u Uniju, da se formalizuje jedna vrsta "jugoslovenskog jezika". To je uštede radi, da ne bi morali da prevode sa istog na isti jezik, pošto se ionako svi razumemo. Sad Hrvati hoće da imaju primat nad tim jezikom - ističe Kovačević.

On apeluje na kulturne institucije Srbije da reaguju na ovo svojevrsno "izvrtanje" istorije.

- Iako je ćirilica srpsko nacionalno pismo, a Hrvati ne žele ništa što je srpsko, njihova javnost će na ovo da pristane. Oni "slušaju" svoje kulturne institucije, a pre svega, ovde se o tome i radi, o instituciji vlasti. Ipak, iza ovoga prvenstveno stoji HAZU. Međutim, mene najviše brine to što Srbija ne reaguje, nijedna insitucija ne reaguje. To je ovde generalno problem, jer smo mi na neki način Hrvatima saveznici, zato što ovde institucije pristaju na svaki njihov predlog - zaključuje profesor Kovačevič u razgovoru za Telegraf.

(M. Stojanović / Foto: Glas Srpske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    29. novembar 2012 | 09:35

    Toliko držite do ćirilice da svi idete na телеграф.срб aham, da, da... odrekli se "svog" pisma i prešli na hrvatsku latinicu (gajicu)

  • MythBuster

    29. novembar 2012 | 09:09

    Najbolja izjava naučnika u ovom tekstu: To se najbolje vidi u narodnim, srpskim narodnim uskočkim pesmama. hahahah koji su ti Srbi mitomani to je nevjerojatno. Od pisanih povijesnih izvora vrjednije ispadaju po njemu "srpske" narodne pesme skovane u 19. i 20. stoljeću radi srbizacije pravoslavnih Vlaha. Urnebes. Srpski jezik je torlački. Standardizirajte ga. I po internetu šarate hrvatskom latinicom (gajicom), osmislite si vlastito pismo.

  • NOWEN

    28. novembar 2012 | 19:28

    Znate kako se kaze uvek se prepisuje i prisvaja cije je bolje,od onoga ko je bolji od vas. Posto oni kao narod nemaju svoj identitet,(nego su to sve SRBI koji su pokatoliceni,a nece da priznaju) moraju nekako da ga stvore. Zavide na svi,jer imamo najlepse pismo,nabolju rakiju,najlaksi za izgovaranje. Ovo namerno nisam na pisao cerilicom,ponosim se sto znam dva pisma. Neka jednostavno priznaju da smo bolji i sve muke ce svoje resiti. Krivo im je jer nemaju jednog Teslu,Pupina,Milankovica , Vukobratovića ,Cvijica,Principa i mnoge druge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA