LINGVISTA UPOZORAVA: Hrvati nam otimaju ćirilicu!

- U Hrvatskoj tvrde da je ćirilica njihovo istorijsko pismo, kao glagoljica, što znači da se Srbima oduzima primat nad ovim jezikom - kaže poznati srpski lingvista i profesor Miloš Kovačević

Komentari

  • Monarh

    12. april 2016 | 19:55

    Hrvati su ionako sklepan narod. Pa neka klepecu nanulama... Opet nas je duplo vise. He. I pored svega...Kada nas bude 4 miliona, njih ce biti nula poena. He.

  • Hrvoj

    15. septembar 2015 | 17:58

    Svašta. Hrvati su u Bosni pisali ćirilicom u 17. st. (Divković, Posilović, Matijević,..), a i u Poljicama i Dubrovniku. Kovačević reciklira teze Šafarika i Karadžića o štokavskom kao srpskom- no nema tu prođe. Nikad se neki iole važan spis na štokavskom narječju, od 1380. do 1814., ne zove srpskim imenom. Zove se kojekako (dalmatinski, ilirski, slovinski, bosanski..) a često hrvatski (Nalješković, Zlatarić, Kašić, Mikalja, Vetranović- Dubrovnik, Grabovac- Sinj, Radojević- Sarajevo...). Kovačeviću, bukvar u ruke i da čujemo tko je u jeziku "stariji brat".

  • ja pa ja

    15. jul 2013 | 20:13

    Ma šta se bunite pa to je njihov maternji jezik samo su promenili veru i ime

  • Marko

    3. decembar 2012 | 12:29

    26. - 27. studenoga - Razred za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizirao Međunarodni znanstveni skup "Hrvatska ćirilična baština" povodom 500. obljetnice tiskanja prve hrvatske ćirilične knjige Dubrovačkog ćirilskog molitvenika. Na međunarodnim znanstvenim skupovima iznose priznati znanstvenici pa ovaj profesor mitoman nije pozvan.

    • 3. decembar 2012 | 20:05

      NOWEN

      @Marko

      Ovako se pocinje sa falcifikovanjem,samo odjednom iskoci 500 godina necega. I ja isto napisem 500 godina od izuma transformatora(monofaznog) i jos ga proglasim da ga je Tesla napravio,sto znaci da sam odmah nisam rekao istinu.

    • 3. decembar 2012 | 20:08

      NOWEN

      @Marko

      Lako je prisvojiti tudje ,a tesko je stvoriti svoje. Ja sam svoje rekao.

    • 6. decembar 2012 | 22:30

      dragana

      @Marko

      Dubrovcani samo i to trenutnim stanjem geografskim pripadaju Hrvatskoj,pa zar mislite da je jedna takva umetnost i kutura mogla otpasti od Hrvata? Hah! A sto se tice profesora mitomana -naslusao se on gluposti i bez vas. Dovoljan mu je samo uvod u ovu tvoju sumanutu pricu,pa da povrati.

  • IVA

    2. decembar 2012 | 16:27

    Hiiii,pa bolje da priznaju da su pokatoliceni Srbi!

  • Ja sam

    30. novembar 2012 | 16:10

    Crvena Hrvatska nikada nije postojala. Pominje se u Letopisu Popa Dukljanina koji nije istorijski dokument. Onaj koji se predstavio kao Crnogorac definitivno to i nije, ili je Srbin ciji su preci presli u islam ili je Hrvat. Crna Gora je bila neosvojena srpska teritorija. Srpska uvek, ali po drzavnosti samostalna oblast. Pravi Crnogorci su svesni svog porekla i cuvali bi cirilicu od grabljivica i lesinara, a ne pisali o slicnosti s nepostojecim narodima. Cuj, Hrvatima.

    • 3. decembar 2012 | 12:39

      Marko

      @Ja sam

      Japan je isto bio Srpski, to ceo svet zna, samo je Katolička Crkva skovala urotu i otela ga Srbima. Al jednog dana...

    • 29. septembar 2013 | 04:12

      iz crne gore

      @Ja sam

      problem je sto je mnogo prodanih dusa ovdje u zadnje vrijeme,a onaj koji se potpisao kao crnogorac aili nije iz crne gore ili je neki siptar pridoslica...

  • slobodan jarcevic

    30. novembar 2012 | 08:58

    Пре свега, кад се расправља о српској ћирилици, треба рећи, да су је користили и Срби католици. Њоме су се служили и католички свештеници - који су били Срби. Они који нису били Срби, нису се њоме служили, јер им је то Ватикан забрањивао. Срби католички свештеници су се одупирали тој ватиканској забрани и обавештавали су папу да су они Срби и да мора да се служе српским писмом, а да то писмо (ћирилицу) користе и верници - Срби католици. То је било тако све до двадесетог столећа, кад су Срби католици проглашени Хрватима, а у католичким црквама су убацивани само они католички свештеници који су пристајали да одбаце своју српску националност. Е, сад - данашњи Хрвати и "Хрвати" тврде, да су у претходним столећима сви католици били Хрвати. А нису било је и Срба католика.

    • 3. decembar 2012 | 12:38

      Marko

      @slobodan jarcevic

      Ovi šešeljevci su prosto zaljubljeni u Srbe katolike da ih se katolički svećenici po Šumadiji ne mogu riješit, dolaze u redovima ne bi li prešli na katoličanstvo i postali Srbi katolici. Tako se priča.

  • Mile Rakic

    30. novembar 2012 | 07:55

    Подвалама су се служили и раније кроз векове а уз помоћ ватикана, то раде и сада . Злоба и сујета је одавно овладала њиховим срцем и разумом.Све има свој почетак и крај па и то.

  • Serbona

    30. novembar 2012 | 03:23

    Sta je tu pa novo? Kako su cinili u povijesti, cine i danas pred nasim ocima. don Jakova Grupkovića koji je Štrosmajeru, glavnom propagatoru hrvatstva u BiH rekao: "Aj, boga ti, manite se vi toga hrvatstva. Vi ćete s tim vašim hrvatstvom upropastiti i Srbe i Hrvate! Ta mi znamo da nijesmo Hrvati nego Srbi, a mi kao katolici ne smemo od Rima zvati se Srbima". Ljudevit Vuličević (1839—1916), pesnik iz Cavtata, je rekao za svoj rodni kraj: "SRPSKI CVIJET, (koji) DIVOTNO CVATI PORED SRPSKOG DUBROVNIKA." I za srpski narod: "Narod nam se pjesmom uznosi; uzor mu je i sila u pjesmi. Uzor SRPSKI sjajni, nece nam ga potamaniti tmusa hude zlobe hudnih zlobnika: SRBI nece zastraniti dok traje ono vidjelo. Pokazacemo silu naseg duha kad dodje nase doba. Svijet nas je tlacio i jos nas tlaci, no od toga u SRPSKIM GRUDIMA nada se ne smanja. Zalosna je SRPSKA PJESMA od zalosti SRPSKOG SRCA, no zalost goji i ojacava duse... Sve bih dao, SRPSKI NARODE, vjeruj mi, za tvoju nezavisnost, za tvoju slobodu; dao bih i ovo gnjilog i nevoljnog zivota." Eto, pre samo 150 godina Vatikan i Bec su sa svojim vernim konjusarima pokrali sta se pokrasti mogli. Sada mogu na miru i sami nesto da odrade :D Sva cirilicna bastina na tlu ove nove Hrvatske je srpka i to je jasno i onima koji se nazivaju i Hrvatima i nama Srbima. Mi cemo ih uvek podsecati od koga su postali i ciji jezik govore :D

  • Ja

    30. novembar 2012 | 03:22

    Malo povijesti - Ivan Kukuljević Sakcinski u govoru održanom 2. maja 1843 u zagrebačkom Saboru: Mi smo malo Latini, malo Nemci, malo Taliani malo Magjari i malo Slavjani a ukupno (iskreno ggovoreći) nismo baš ništa! :D Ljudevit Gaj - `Sav svijet zna i priznaje da smo mi književnost ilirsku podigli; nu nama još iz daleka nije na um palo ikada potvrditi da to nije srpski već ilirski jezik; pa se ponosimo i hvalimo Bogu velikom što mi Hrvati s braćom Srbljima sada jedan književni jezik imamo.`:D Mogu ovako do prekosutra o povijesnim cinjenicama, i to svesno izbegavajucu, kako vole bivsi Srbi da kazu - `srbocetnicku` povijest. Hrvati se uzasavaju cirilice a sada ce za 50ak godina njihova da deca da se kunu u cirilicu. Ovi hrvatski sampioni lopovluka, ne rekose ko je koristio tu cirilicu na teritoriji danasnje Hrvatske. Imamo i ovaj put u real time jos jedan genocid nad Srbima i srpskom narodu. Trecinu pobiti, trecinu pokatoliciti, trecinu proterati. Na redu je poslednja etapa kradja srpske imovine po Hrvatskoj i srpske bastine. A, komentare `seseljevi mitomani` ne treba ni komentarisati. Svi se svode na `Vi ste ovakvi` , `Vi ste onakvi` u nedostatku ijednog pravog argumenta. Istina je surova i bolna. Ko nema svoje - krade tudje. A, o cirilici jedan savet - pogledajte, prvenstveno Srbi, Vincansko pismo pa da vidite tog cuda ;)

  • HrvatZG

    30. novembar 2012 | 00:07

    Hahaha, dobar je tip sa pričom o zajedničkom jeziku. Znate kako stvari idu? Mi smo prvi i ulazimo u uniju kao Hrvatska i Hrvatski jezik postaje 28. službeni jezik EU. Svi dokumenti koje ćemo potpisati i cjelokupna pravna stečevina EU biti će prevedena na standardni hrvatski. To će dakle biti zatečeno stanje. Kada vi (za 10-20 godina, ako i tada) budete ulazili u EU, imat ćete izbor ili prihvatiti takve dokumente na takvom (standardnom hrvatskom jeziku) ili se boriti za to da standardni srpski (ma što to bilo) postane službeni jezik EU. Neće vam biti lako, jer, kako vi kažete, sve je to isti jezik. :-) Samo, eto, umjesto fudbala će biti nogomet, umjesto privrede gospodarstvo i tako to... :-) Ko bi rek'o da će se uloge ovako okrenuti, zar ne? Vi prije 20 godina sa 4. silom u Europi a mi sa 300 kalašnjikova. Danas... ...a sve obratno.

    • 30. novembar 2012 | 08:14

      Kako-tako

      @HrvatZG

      Sve čestitke za skorašnji ulazak u uniju. To je postignuće za pohvalu. Razlika između vas i nas će biti jedino ta, što ćemo mi razumeti "hrvatski jezik", znati čitati i pisati sa vašim "hrvatskim pismom", niko neće praviti magarce od nas, a vi i ako perfektno razumete srpski, većina, velika većina, nikada neće znati čitati i pisati srpsko pismo, ćirilicu. Znaš kako kažu, koliko jezika znaš, toliko vrediš ;) Nešto što ne znaš, ne može biti tvoje. Znanje je jedina stvar koje ti niko ne može uzeti...

    • 30. novembar 2012 | 16:48

      NOWEN

      @HrvatZG

      Svaka čast na ulasku u EU. Što se tiče tih kalašnjikova to domaća proiyvodnja(Istočno Nemačka)?? Ljudi a da date neke validne činjenice o tom tako velikm Hrvatskom jeziku. Ja ništa u prazno ne pričam i ne lupetam ,"zajednički jezik" što sam naveo nije moja kreacija. Ima da vas EU koristi maksimalno ,sada imate veći dug 10 puta nego kada ste bili u sastavu Jugoslavije. Desiće vam se isto što i Jugoslaviji ima da vas pocepaju i uklone čim im postanete trn u oku. Pocepaće vas kao baba bez zuba mastan burek. Srpska istorija je velika i to niko ne može da porekne,naši neki od mladjih manastira stariji su od nekih danas "civilizacija" i preko 100 godina. 1321 Manastir Gračanica ,a Amerika otkrivena 1492. Hilandar 1198 sv. Sava , znači Srpski jezik je star,a sve ovo je ne daleka istorija.

    • 5. februar 2013 | 13:15

      marra

      @HrvatZG

      E vidis mi necemo uci u EU jer je to najvece zlo shvaticete i sami,a NASA cirilica ce ostai nama u nasem sluzbenom jeziku..a EU ce se uskoro i raspasti tako da sretno sa vasim planom kradje.. ;)

  • NOWEN

    29. novembar 2012 | 22:36

    Избините био сам заузет,па нисам пратио шта је написано. Današnji horoskop mi kaze,ne gurajte istinu nikome pod nos.Pogotovo kada ste u pravu. Да не одговарам свима посебно. За св. Ћирила и Методија датум сам погрешио. 14.новембар св. Козма и Дамјан. Нисам рекао да су Ћирило и Методије написали Ћирилицу ,него Глагољицу. http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%99%D0%B8%D1%86%D0%B0 http://en.wikipedia.org/wiki/Glagolitic_alphabet Да ,домене на латиници иначе користим јер сте ви који сте направили интернет. Домени су Енглески и око тога немој да се хваташ.Домени типа .рс .срб и слични су уведени тек пре неку годину. A što se tiče latinice ona je nastala kao nezavisna ,posebno kao Srpska,a posebno kao Hrvatska,pa je kasnije objedinjena u Srpsko-Hrvatsku latinicu. Ima i to na Vikipediji,jedinoj validnoj enciklopediji u svetu. Српски Језик :: " Пиши као што говориш,читај као што је написано " Ја сам вам дао линк са Википедије на Енглеском где се нигде не помињу Хрвати у било каквој вези са писмом. Што се тиче Српске Православне Цркве ,ево мало текста од оних који вас подржавају. http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Orthodox_Church http://en.wikipedia.org/wiki/Church_Slavonic За Македонску Православну Цркву,да се види ко је од кога постао независтан. Реченица из горњег текста. "The Serbian Orthodox Church (Serbian: Српска православна црква / Srpska pravoslavna crkva) is one of the autocephalous Orthodox Christian churches. It is the second oldest Slavic Orthodox Church in the world (after the Bulgarian Orthodox Church)." http://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_Orthodox_Church_%E2%80%93_Ohrid_Archbishopric Језици који користе Ћирилицу. http://en.wikipedia.org/wiki/Languages_using_Cyrillic Da uporedim ovo sa Teslom: Ako bih ja rekao da je Tesla napravio transformator,onda bih prisvojio za njega nešto sto on nije uradio. Transformator su napravili Golar I Gibs,i to je bio prvi naizmenični transformator. Ono što je Tesla napravio je trofazni transformator,tako što je uzo od Golar-a i Gibs-a njihov monofazni x3 i stavio u jedan i dobio trofazni. Pouka: Uvek se zna šta je čije i ko je šta uradio, ma šta pokušali falcifikovati. Можемо се препирати колико хоћете,увек ћу да вам убацим валидан линк са Википедије. Толико од мене.

  • Kako-tako

    29. novembar 2012 | 22:16

    Sram vas bilo! Širite mržnju, izmišljate i pričate gluposti! Svi smo mi isti, i ti razumeš mene i ja razumem tebe! Jadnici! Podležemo uticaju sredine. Zar su nas ovako vaspitali roditelji? Bedni smo.

  • Gloria Luna Steiner

    29. novembar 2012 | 15:47

    ma brizni!!! Gledajte bolje svoje poslove!!!! a ne tuđe!!!

  • Ivan

    29. novembar 2012 | 09:35

    Toliko držite do ćirilice da svi idete na телеграф.срб aham, da, da... odrekli se "svog" pisma i prešli na hrvatsku latinicu (gajicu)

  • ss

    29. novembar 2012 | 09:21

    pa povelja kulina bana je prvi pisani bosanski dokument,toliko o poznavanju historije hahhahaha

    • 29. novembar 2012 | 22:54

      Dragana

      @ss

      Povelja Kulina bana je pisana srpskim jezikom i srpskom cirilicom ,samo je naziv dobila ,kao i ostale srpske skole toga vremena(zetski,humski,raski) po lokalitetu na kojoj je nastala.

  • MythBuster

    29. novembar 2012 | 09:12

    "Srpske" narodne pesme najbolji povijesni izvori, hahhahah. Koji mitomani, nevjerojatno.

    • 29. novembar 2012 | 23:07

      Dragana

      @MythBuster

      Zalosno je to sto ti ni jednim delom ne pokzaujes da si ista procitao o narodnim srpskim pesmama i jos zalosniji smeh ,ali iskreno zalim nad covekom koji se umetnosti moze tako podsmehivati. Njemu i dusa i pamet u kutiju sibica moze da stane.

  • MythBuster

    29. novembar 2012 | 09:09

    Najbolja izjava naučnika u ovom tekstu: To se najbolje vidi u narodnim, srpskim narodnim uskočkim pesmama. hahahah koji su ti Srbi mitomani to je nevjerojatno. Od pisanih povijesnih izvora vrjednije ispadaju po njemu "srpske" narodne pesme skovane u 19. i 20. stoljeću radi srbizacije pravoslavnih Vlaha. Urnebes. Srpski jezik je torlački. Standardizirajte ga. I po internetu šarate hrvatskom latinicom (gajicom), osmislite si vlastito pismo.

    • 29. novembar 2012 | 15:43

      Јован Белики

      @MythBuster

      Молим те не разумем преведи ми на Српски језик. Кад већ толико знаш о Српском писму молим те објасни мени не укоме. Колико ја знам(а добро знам)глагољица је писана према узору на старословенске руне, плус мало грчке ћирилице. Исто тако знам да су Хрвати 70% Авари, а оних 30% словени. Ма да ми Срби не треба да се секирамо вашим лупетањима по интернету, да вам није било Срба још увек би чистили Аустро-Угарске штале! Поздрав из Српске Бојбодине. П.С. Јако ми је жао али историја вам је стара свега пар векова.

    • 29. novembar 2012 | 21:09

      crnogorac

      @MythBuster

      ne obaziri se na srbe oni su takva nacija zavidna i iskompleksirana,zivotni standard je kod njih katastrofa drzava im se raspada niko ih ne voli u region a u evropu da ne pricam i pritom po njima su svi srbi cak i neki neki rimski vladar vodi srpsko porijeklo po njihovoj istoriji,al srbima je krivo jer nemaju more jadransko i oni su ekonomski mrtvi jer nemaju izlaz na more zato im je na svakog krivo itd da ne duzim,i nas smatraju da smo srbi a mi imali drzavu duklju kad su oni robovali i nisu imali svoju drzavu posle duklje nasa crna gora se zvala crvena hrvatska i najvise sa hrvatima imamo slicnosti po genetici,svi koji nisu upuceni neka procitaju ako imaju znaju da koriste googl i nek ukucaju crvena hrvatska

  • aleksej

    29. novembar 2012 | 08:18

    samo jos jedan od dokaza da su to pokatoliceni srbi.

  • Tengai

    29. novembar 2012 | 08:09

    Samo padate na provokacije od tih hrvata! Gledajte malo bitnije stvari, oduzet nam je deo teritorije, oduzete sve fabrike, i sad se u pitanje dovodi cirilica. Ajde sad da zaratimo i vratimo je natrag! Neka ih, sutra ce i zastavu da nam uzmu.

    • 29. novembar 2012 | 09:45

      Bojan

      @Tengai

      Хрватска улази у Европску унију и хрватски језик постаје један од званичних језика ЕУ. Пошто српски лингвисти сви одреда тврде да се српски језик не разликује од хрватскога, ако Србија уђе у Европску Унију наметнут ће Србима хрватски језик јер су трошкови превођења превелики. Треба се одупрети уласку Србије у ЕУ. Политичари о овоме шуте.

  • dule

    29. novembar 2012 | 00:29

    Šta lupaš čoveče haha vrači su Kozma i Damjan proslavljaju se dva puta godišnje a to nema veze sa svetim Ćirilom i Metodijem koji su svetac za sebe i proslavlja se 24. Maja. Za tvoju informaciju učenici Ćirila i Metodija su stvorili ćirilicu a Vuk je samo reformisao

    • 29. novembar 2012 | 09:14

      MythBuster

      @dule

      Ali i oni su bili Srbi i Isus je bio Srbin, ali je Vatikan skovao urotu, hahahha, koji mitomani.

  • Faca

    28. novembar 2012 | 23:48

    u Hr 80% ljudi nezna cirilicu pa je ovo vjerovatno glupost

    • 29. novembar 2012 | 09:17

      MythBuster

      @Faca

      Radi se povijesnom korištenju. Bosančica iliti morfološka, grafijska i ortografijska inačica ćiriličnog pisma bila je korištena od Hrvata kroz povijest, ali je tek na 3. mjestu po korištenju (iza glagoljice i latinice). Nije to ništa nova nego ovaj srpski profesor mitoman što povijest proučava iz srpskih narodnih pesama (sic!) to je tek sad otkrio.

  • NOWEN

    28. novembar 2012 | 19:28

    Znate kako se kaze uvek se prepisuje i prisvaja cije je bolje,od onoga ko je bolji od vas. Posto oni kao narod nemaju svoj identitet,(nego su to sve SRBI koji su pokatoliceni,a nece da priznaju) moraju nekako da ga stvore. Zavide na svi,jer imamo najlepse pismo,nabolju rakiju,najlaksi za izgovaranje. Ovo namerno nisam na pisao cerilicom,ponosim se sto znam dva pisma. Neka jednostavno priznaju da smo bolji i sve muke ce svoje resiti. Krivo im je jer nemaju jednog Teslu,Pupina,Milankovica , Vukobratovića ,Cvijica,Principa i mnoge druge.

    • 28. novembar 2012 | 21:23

      ante horvat

      @NOWEN

      hahaha jadni ste da jadniji nemorete biti... aj samo mi objasnite kako je i odakle nastala cirilica i napisite mi jednu rijec vasegvuka...ili kako se vec zove

    • 29. novembar 2012 | 09:39

      Bojan

      @NOWEN

      Поједини аутори издвајају различита слова као карактеристична посебно за нововјеки хрватски или босански ћирилски брзопис (босанчицу), али већина их узима као карактеристична слова: б, в, ч, ж. Најкарактеристичнији је посебан знак за гласове ђ и ћ, који су хрватски ћирилски писари створили према глагољском ђерв. Тај глас је из босанчице преузео за глас ћ Вук Караџић, када је вршио реформу српске ћирилице. У хрватској ћирилици нема већ од рана носних гласова, неко вријеме се одржао само један, меки, полуглас, а нема ни двогласа за слогове је и ја, дочим управо двогласи за та два слога чине основну значајку црквеносрпске ћирилице.

    • 29. novembar 2012 | 15:57

      Gloria Luna Steiner

      @NOWEN

      jadni!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA