PROTIV NEPRAVDE: Protesti širom Srbije zbog oslobađanja Haradinaja! (FOTO)

Protestne skupove u Beogradu i Kuršumliji organizovala su udruženja prognanih i raseljenih sa porukom da je neophodno prekinuti saradnju sa Tribunalom u Hagu

  • 1

Članovi porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji protestovali su na Trgu Republike zbog oslobađajuće presude bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju. Takođe, protest protiv sramne presude Tribunala u Hagu održan je i u Kuršumliji.

Beogradski protest pod sloganom "Ćutanjem protiv nepravde" počeo je simbolično u 12.05 sati, a organizatori kažu da su na taj način želeli da skrenu pažnju državi na zakasnelu reakciju.

- Ovo je poslednji šamar i ruganje srpskim žrtvama. Uzalud smo poslednjih 14 godina ukazivali na zločine, nudili dokaze i svedoke Hagu, kao i našim organima, ali niko nije pokazao interesovanje - rekla je Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih.

Ona je naglasila da je na Kosovu od 1998. godine do danas ubijeno 3.500 Srba i nealbanaca.

Protestni skup u Krušumliji organizovalo je Udruženje raseljenih sa Kosova ''Vidovdan'', a pridružilo im se i Udruženje boraca (1990-1999) iz Prokuplja. U prepunoj sali opštine Kuršumlija, raseljenima sa Kosova, koji žive u tom gradi i građanima Kuršumlije, obratili su se predstavnici ta dva udruženja i poručili da će protesti u više gradova na jugu Srbije biti nastavljeni narednih dana.

Predsednik Udruženja raseljanih sa Kosova "Vidovdan" Časlav Bojović rekao je da je to udruženje odlučilo da digne svoj glas protiv odluke Haškog tribunala, jer su oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju omalovažene i potcenjene srpske žrtve na Kosovu i da tim činom Tribunal otvoreno daje podršku zločinu. Bojović je dodao da je cilj da se sa ovog skupa čuje glas i gnev raseljenih lica sa Kosova, kao i građana iz Toplice, protiv Haškog tribunala, koji je, kako je kazao, osnovan samo za osudu Srba.

On je poručio Vladi Srbije da hitno od svih međunarodnih institucija zatraži oslobađanje svih haških zatočenika i da prekine svaku saradnju. 

Okupljeni su nosili parole ''Hag nevine truje, ubice nagrađuje'', ''Živela Srbija, živela sloga, pobediće Srbi uz pomoć Boga''. Organizatori su najavili proteste narednih dana u Prokuplju, Blacu, Žitorađi i u Meradu.

(M. S. / Tanjug, Beta)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • www.MythBuster.rs

    2. decembar 2012 | 11:39

    Bit će još suđenja za zločine nad Srbima na Kosovu, to je sigurno, iako nisu sve smrti rezultat zločina, mnogi su stradali u napadima na Albance. Ne može se za sve kriviti vrh Oslobodilačke vojske Kosova, već treba tražiti krivce za izolirane pojedinačne zločine kojih je sigurno bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA