ANGELA MERKEL: Nema proširenja EU!

- Mi u ovom momentu nećemo donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa drugim zemljama. Za to, prema našem mišljenju, još nije došlo vreme - kaže nemačka kancelarka

  • 4

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Evropska unija u ovom momentu neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Mediji su ovu izjavu protumačili kao njeno zalaganje za pauzu u širenju EU. Predstavljajući Vladinu deklaraciju poslanicima Bundestaga, Merkel je kazala da će Hrvatska najverovatnije polovinom 2013. godine postati nova članica Evropske unije.

- Mi u ovom momentu nećemo donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa drugim zemljama. Za to, prema našem mišljenju, još nije došlo vreme - rekla je Merkel, ne pominjući pojedinačno nijednu balkansku državu.

Merkel je rekla da ubuduće treba brižljivo proveravati da li je kandidat za pristup EU sposoban za ispunjavanje standarda vezanih za konkurentnost. 

- To je neophodno - dodala je Merkel, navodeći da će tako u Evropi i dalje moći zaista da egzistiraju evropski standardi i vrednosti.

Ona je u svojoj deklaraciji, pred današnji samit šefova država ili Vlada EU u Briselu, povezala dalju finansijsku pomoć evropskim zemljama upravo sa konkurentskom sposobnošću primalaca koja treba da jača kroz reforme.

Ona je istakla da pomoć mora biti ciljana i ograničena i ponovila da Nemačka i dalje odbija kolektivizaciju dugova. Merkel se u deklaraciji, u kojoj su dominirale privredne teme, evro i dužnička kriza, zalagala da se privredna politika bolje i čvršće koordinira i založila se za borbu, pre svega, protiv nezaposlenosti mladih ljudi u EU.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr

    13. decembar 2012 | 18:06

    Baba, uhapsiće Vučić i tebe!

  • Sand

    13. decembar 2012 | 19:35

    A mi žurimo

  • yyyyy

    13. decembar 2012 | 21:34

    Samo tako baba svaka ti je ko Njegoseva drzi nas dalje od Evrope. Dok smo daleko od vas imamo nade da prezivimo udjemo li u EU postacemo robovi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA