JOSIPOVIĆ: Najstrože kazniti zločine u "Oluji"!

Hrvatski predsednik naveo je da zločine niko ne negira i da niko tim ljudima nije dao pravo da u ime bilo čega hrvatskog čine zlodela

  • 3

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima za tu državu dodatna odgovornost da sama procesuira sve počinioce zločina.

Josipović navodi da zločine niko ne negira.

Hrvatski predsednik je istakao da niko tim ljudima nije dao pravo da u ime bilo čega hrvatskog čine zločine i da se država Hrvatska mora s tim obračunati.

- Ja sam ponosan na sve one u Hrvatskoj koji su i u najtežim vremenima, dok je još postojala pogrešna teza da se u odbrambenom ratu ne može počiniti zločin, javno ukazivali na zlo koje se događa, tražili da se zločini zaustave i najstrože kazne - rekao je Josipović "Nezavisnim novinama".

Josipović je rekao da ne razume tvrdnju koja se pojavila da će oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču zaustaviti pomirenje u regionu. 

- Proces pomirenja je proces sazrevanja društva, proces koji se pre svega odnosi na to da mi sami spoznamo što se dogodilo, ne samo to što su nama napravili nego i što smo mi napravili drugima - rekao je Josipović.

On je ponovio tvrdnju da broj od 1.600 poginulih Srba u akciji "Oluja" i posle nje nije tačan, navodeći da je "to podatak iz izvora koji politizuje žrtve".

Govoreći o položaju Hrvata u BiH i najavljenoj rekonstrukciji Federacije BiH, hrvatski predsednik je rekao da ne želi da se bavi unutrašnjim pitanjima BiH, ali da Hrvatska očekuje poštovanje principa nesporne ravnopravnosti svih građana i sva tri konstitutivna naroda.

- Hrvatskoj je BiH najvažniji sused, stabilnost BiH naš je vitalni interes, a tu stabilnost mogu garantovati samo jasni odnosi ravnopravnosti njenih konstitutivnih naroda i građana - istakao je Josipović.

Komentarišući zamerke iz Zagreba i Sarajeva što ima korektne odnose sa vlastima Republike Srpske, Josipović je istakao da je Republika Srpska legalni deo BiH, prema Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH, jedan od dva entiteta, i da ne razume kako bi se razgovaralo sa BiH a da se ne razgovara i sa Federacijom i sa Republikom Srpskom.

On je naveo da Hrvatska neće blokirati nijednu zemlju na putu ka EU i naglasio da je ulazak svih zemalja regiona u Uniju, a posebno BiH, vitalni nacionalni interes Hrvatske.

- To je najbolja garancija mira, sigurnosti i razvoja u ovom regionu - dodao je hrvatski predsednik.

Na pitanje da li planira posetu BiH i Banjaluci, Josipović je odgovorio potvrdno.

- Nadam se već na proleće, a u svakom slučaju nakon što Hrvatska uđe u EU želim da moje prve posete kao predsednika zemlje članice budu susednim zemljama - dodao je Josipović.

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sika

    14. decembar 2012 | 10:31

    kaznite jos dva beznacajna lika da bi slika pravne drzave hrvatske upotpunila. Osudite Gotovinu i vase generale pa ste nesto uradili

  • www.telegraf.rs/vesti/426581-...

    16. decembar 2012 | 16:53

    Brzo će <a href="http://www.telegraf.rs/vesti/426581-medjunarodni-sud-pravde-rasprava-po-tuzbama-srbije-i-hrvatske-u-februaru-2014" rel="nofollow"><b>februar 2014.</b></a>

  • konfederacija

    16. decembar 2012 | 00:22

    Josipovicu kao i svim Predsjednicima, ruke su vezane, oni su postavljeni da pricaju a drugi im rade po zemljama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA