THE ECONOMIST: Srbija ekonomski najbolesnija u Evropi!

Procena pada realnog BDP-a Srbije od dva odsto u 2012. godini je najgori ekonomski učinak na zapadnom Balkanu, piše britanski list

  • 1

Svetska banka je objavila procenu pada realnog BDP-a Srbije od dva odsto u 2012. godini, nivo koji predstavlja najgori ekonomski učinak na zapadnom Balkanu.

Nezaposlenost je skočila na 26,2 odsto u oktobru, sa 170.000 radnih mesta izgubljenih tokom 2012.

Inflacija je dvocifrena, kao poslednica šokantnog rasta cena hrane, dinar je pod pritiskom, a priliv stranih investicija je presušio, piše britanski "Ekonomist".

List navodi da postoji nekoliko razloga zašto je situacija u Srbiji tako loša.

Kao i na druge zemlje, na Srbiju je negativno uticala recesija u evrozoni. Srbija je morala i da se suoči sa teškim zimskim vremenskim prilikama početkom 2012, što je imalo negativan uticaj na ekonomsku aktivnost.

Širom regiona suša je imala poguban uticaj na poljoprivrednu proizvodnju, a Srbija je teško pogođena rastom međunarodne cene hrane.

Izbori početkom 2012. doveli su do fiskalne relaksacije u 2011. i novu vladu suočili sa velikim budžetskim deficitom.

Stopa nezaposlenosti je među najvećim u regionu, pošto je neumoljivo porasla od 13,3 odsto u martu 2008.

Vlada predviđa rast od 2,5 odsto u 2012, polažući nadu u proizvodnju u fabrici "Fijata" u KragujevcuPoljoprivreda se takođe očekuje kao spasilac. To su potencijalne svetle tačke za Srbiju.

Međutim, sumorna perspektiva za evrozonu, koju očekuje još jedna godina ekonomske krize, ne sluti na dobro za rast tražnje na glavnim izvoznim tržištima Srbije.

Ako vlada potpiše i novi aranžman sa MMF-om, biće pod pritiskom da istraje u fiskalnoj konsolidaciji i strukturnim reformama, što će imati negativan uticaj na zapošljavanje i domaću tražnju, piše britanski list.

(Telegraf.rs / Izvor: The Economist, Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA