Haradinaj: Platforma Srbije je zakasnela i nerealna

- Platforma Srbije je zakasnela i nerealna, a kosovski Srbi moraju da shvate svoju grešku i prestanu da blokiraju reformske procese, kao i da uvide prednosti integracije u kosovsko društvo - kaže budući premijer Kosova

  • 1
Ramuš Haradinaj Foto: Telegraf.rs

Bivši premijer Kosova i bivši komandant OVK, koga je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za ratne zločine nad SrbimaRamuš Haradinaj smatra da je predlog platforme Srbije "zakasneo i nerealan", i ističe da će kao budući premijer Kosova učiniti sve za normalizaciju odnosa sa Beogradom i na samom Kosovu.

Haradinaj je rekao da je sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija već postignut dogovor da on preuzme funkciju premijera, i da će početi da je obavlja u 2013. godini.

O nastavku dijaloga sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, Haradinaj kaže da je reč o "strateški važnom dijalogu i procesu".

On veruje da će dijalog sa Srbijom poslati pozitivnu sliku i olakšati priznanje kosovske nezavisnosti od zemalja koje to još nisu učinile.

- Kosovo je suverena i nezavisna država i kosovska vlada radi na projektima poboljšanja uslova života Srba i svih drugih građana na Kosovu. To je obaveza i prema Ahtisarijevom planu, koji je deo Ustava Kosova. To je naša obaveza i ništa nas ne može sprečiti u tome - tvrdi Haradinaj u intervjuu agenciji Anadolija.

On je izrazio nadu da će i kosovski Srbi shvatiti svoju grešku, prestati da blokiraju reformske procese, kao i da će uvideti prednosti integracije u kosovsko društvo.

On je rekao da će kao budući premijer učiniti sve na "intenziviranju efikasnijeg rada na normalizaciji odnosa između dve zemlje i na samom Kosovu".

- Desilo se mnogo loših stvari i stradanja. Da su sprečena ta stradanja, sada bismo imali mnogo bolju situaciju i bolji život Srba, Bošnjaka, Albanaca, Turaka i drugih naroda koji žive u ovoj zemlji - rekao je Haradinaj.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA