RUSKA VOJSKA JE U SIRIJI: Intervencija NATO bi dovela do svetskog rata! (FOTO)

Ruski vojni konsultanti upravljaju nekim od složenijih protivavionskih sistema koje je Moskva dostavila Asadovom režimu, a mogućnost ruskih vojnih žrtava u intervenciji pod vođstvom SAD bi mogla da ima nepredvidive geopolitičke posledice

  • 3

Stanje u Siriji se iz dana u dan sve više i više komplikuje! Kako saznaje londonski dnevnik "Gardijan", ruski vojni konsultanti upravljaju nekim od složenijih protivavionskih sistema koje je Moskva dostavila Asadovom režimu od izbijanja revolucije pre 21 meseca.

Snaga i kompleksnost sirijskog protivavionskog naoružanja znače da bi bilo kakva intervencija pod vođstvom SAD bila skupa, otegnuta i riskantna, piše "Gardijan".

Mogućnost ruskih vojnih žrtava u takvoj intervenciji bi mogla da ima nepredvidive geopolitičke posledice, a globalni konflikt bi mogao da postane neizbežan.

Međutim, skoro svakodnevni zločini Asadovog režima drže zapadne sile pod pritiskom da deluju. Vazdušni napad sirijskog režima je u nedelju ubio više desetina civila koji su čekali u redu za hleb, a UN procenjuje da je od početka građanskog rata poginulo više od 40.000 ljudi.

"Hjuman rajts voč" traži da Asadov režim odgovara za ratne zločine zbog takvih napada, ali zbog ruskog veta u Savetu bezbednosti UN međunarodni sud nema mandat da istražuje zločine počinjene na obe strane.

U svemu tome, ruska vojna tehnika koju je dostavila Moskva predstavlja dodatni bedem za zapadnu intervenciju koja bi dovela do promene režima i zaštite svojih dugoročnih investicija u Siriji.

U ovoj bliskoistočnoj zemlji se nalazi najveća ruska baza za elektronsko prisluškivanje van svoje teritorije, kao i mornarička baza koja predstavlja izlaz na Mediteran.

Skorašnje isporuke uključuju mobilne lansere raketa tipa Buk-M2 i Pantsir-S1, kao i radarske sisteme. Postoji mogućnost, ali nije potvrđeno, da su dostavljeni i moderni dalekometni raketni sistemi S-300.

- Ne isporučuju samo opremu već i treniraju posade. Nekada ne postoje domaći kapaciteti da bi se koristili sistemi, tako da pomažu u upravljanju - rekao je Gaj Ben Ari iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Snažna sirijska odbrana, tesna saradnja Damaska i Moskve i rasparčana opozicija su faktori koji mogu da objasne zasto se intervencija pod vođstvom SAD, koju su mnogi predviđali, nije ostvarila.

(Telegraf.rs / Guardian.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA