PUŠTEN IZ PRITVORA: Janjušević se brani sa slobode

Specijalni savetnik u preduzeću "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd", kao i direktor preduzeća Pavle Miljković proveli su nešto manje od dva meseca u Okružnom zatvoru u Beogradu zbog opasnosti da bi mogli da utiču na svedoke u toku istrage

  • 0

Dušica Ristić, portparol Više suda u Beogradu, rekla je da su specijalni savetnik u preduzeću "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd" Zoran Janjušević i direktor preduzeća Pavle Miljković pušteni iz pritvora da se brane sa slobode posle podizanja optužnice.

Janjušević i Miljković su u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu proveli nešto manje od dva meseca, pošto su uhapšeni 1. novembra.

Ristić je objasnila da su oni pušteni da se u daljem toku krivičnog postupka brane sa slobode 21. decembra, kada je Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv njih.

Pritvor im je bio određen zbog opasnosti da bi mogli da utiču na svedoke u toku istrage, tokom koje je svedočio i biznismen Filip Cepter, kao "krajnji" vlasnik firme, za čije se oštećenje terete.

Miljković se tereti da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja jer je od 1. januara 2006. do 1. januara 2010. godine, uz podstrekivanje Janjuševića, davao naloge finansijskoj službi da odobrava plaćanja za radove koji su izvršeni na Janjuševićevoj kući u Tolstojevoj ulici broj 7.

Time su tom preduzeću napravili štetu od 800.000 evra.

Janjušević se tereti za krivično delo podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja u ovom slučaju a i ranije je bio u centru nekoliko afera.

Viši sud u Beogradu obustavio je u decembru 2010. godine istragu protiv Zorana Janjuševića, Nemanje Kolesara i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj u vezi s privatizacijom fabrike cementa "Novi Popovac" kod Paraćina.

Zbog utaje poreza, Janjušević je 2007. osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu od 20 meseci i na novčanu kaznu od 800.000 dinara.

Tada je rekao da je protiv njega doneta "politička presuda u političkom procesu". Dovođen je u vezu i sa drugim aferama, ali optužbe protiv njega nisu podignute. Janjušević je široj javnosti poznat kao savetnik za bezbednost Zorana Đinđića, a bio je svedok i na suđenju za njegovo ubistvo.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA