AFERA "INDEKS": Profesori bez kazne zbog odugovlačenja suđenja

Krivično gonjenje dve profesorke Pravnog fakulteta u Kragujevcu već je zastarelo, a sledeće godine nastupa apsolutna zastarelost za još njih šestoro. U aferi je optuženo 87 osoba, a neki će dobiti pravo na naknadu štete iz budžeta

  • 0

Profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji su u aferi "indeks" 2007. optuženi za prodavanje ispita proći će nekažnjeno zbog odugovlačenja suđenja.

Krivično gonjenje dve profesorke veće je zastarelo, a sledeće godine nastupa apsolutna zastarelost za još njih šestoro. U aferi je optuženo 87 osoba, a neki će dobiti pravo na naknadu štete iz budžeta.

Sudija Slađana Bojković je za pet godina, koliko vodi ovaj slučaj pred Višim sudom u Smederevu, održala 93 pretresa tokom kojih nije uspela ni da sasluša sve optužene. Iako do kraja 2009. godine nije dobijala nove predmete, sudija Bojković je retko održavala i dva vezana sudeća dana u meseci. Tako je, recimo, tokom cele 2010. održano svega 27 sudećih dana. Bez obzira na to, ona je 2009. unapređena u v. d. predsednika suda.

Pitanje je da li će sudija Bojković snositi posledice zbog ovakvog suđenja, piše list i konstantuje da građani Srbije sigurno hoće, jer naknada štete za profesore čija su krivična dela zastarela isplaćivaće se iz džepova poreskih obveznika.

"Blic" je sudiji Bojković prosledio pitanja, ali nije dobio odgovore.

- Čak i kad bi sudija Bojković ubrzo donela prvostepenu presudu, nema šanse da bi u toku 2013. bila doneta i pravosnažna presuda. Sve ovo jača neslavni status Pravnog fakulteta u Kragujevcu kao živog spomenika korupcije -  kaže Marko Pavlović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, koji od početka prati ceo slučaj.

(I. M. / Izvor: Blic, Foto: Printskrin)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA