SRBI NAVALILI: U Segedinu televizori mnogo jeftiniji nego kod nas!

Zbog drastično nižih cena, mogućnosti povraćaja PDV-a i bolje ponude, sve više građana Srbije kupuje u Mađarskoj. Mana kupovine van Srbije je što se garancije za tehničke uređaje najčešće ne mogu upotrebiti

  • 9

Zbog znatno nižih cena, kupovina u Mađarskoj opet je popularna. Sve više građana Srbije odlazi u Segedin, kako po osnovne životne namirnice, tako i po garderobu i tehničke uređaje.

Primera radi, televizor koji u Srbiji košta 103.000, u Segedinu je 190.000 forinti, što je 75.000 dinara. Iako je ušteda velika, jedna od mana je što prilikom kupovine tehničkih uređaja potrošači dobijaju takozvanu panevropsku garanciju, koja se ne može uvek upotrebiti u Srbiji.

U Ministarstvu trgovine, koje je nadležno za ovu oblast, kažu da prvi put čuju za ovu vrstu garancije i da ne mogu nikoga u Srbiji da nateraju da popravlja proizvod koji je kupljen u inostranstvu.

- Od proizvođača prisutnih na tržištu, a koji su naši partneri, jedino “ Panasonik” ima tu takozvanu panevropsku garanciju koja omogućava popravku u garantnom roku na teritoriji Srbije, iako uređaj nije kupljen u Srbiji. Važno je znati da ovakve pogodnosti za kupce određuje sam proizvođač - kažu u servisu “ BG elektronik”.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović preporučuje kupcima da budu obazrivi, jer u ovoj organizaciji nemaju kompletne informacije o tome šta je panevropska garancija.

- Savetujemo kupcima da provere u predstavništvima velikih firmi tehničke robe ili velikim servisima, da li priznaju panevropsku garanciju za marku ili uređaj koji žele da pazare. Jer, ništa vam ušteda neće vredeti ukoliko se televizor pokvari u garantnom roku, a niko u Srbiji ne želi besplatno dag a servisira - savetuje Popović .

Uprkos ovakvim rizicima, broj srpskih “ šoping turista” u Segedinu sve je veći, a najveća ušteda se postiže ako se putem Interneta isprate akcijske ponude ili se kupuje u vreme sezonskih popusta.

Pored nižih cena, kupce privlači ičinjenica da Mađarska vraća iznos u visini poreza svakome ko po jednom računu u jednoj prodavnici potroši najmanje 52.000 forinti, odnosno oko 180 evra. Bitno je zahtev overiti na granici, a onda da se u roku od šest meseci vratiti u istu radnju i podići novac.

Takođe, ni čekanje tri do četiri sata na granici ne pada teško ako se ako zna da se  100 grama “ Milke” može kupiti za 40 dinara ili dečje čizme za 1.100 dinara. Najpovoljniji  i najposećeniji tržni centri u Segedinu su “Arkad“, “Szeged plazi”, kao i u hipermarketi iz lanca “Tesco”, “Cora”, “Metro”, “Lidl“ ili “Spar“.

Ipak, iskusni preprodavci savetuju da je hranu i hemiju najbolje kupovati na segedinskom buvljaku, gde se najčešće snabdevaju oni koji prodaju na našim pijacama.

(M. B. / Izvor: Potrošač )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Molac

    28. decembar 2012 | 20:33

    I sad nek mi neko objasni kako su u Madjarskoj televizori toliko jeftiniji??? A jos plus imaju vece plate. Znaci da kod nas prodavci uzimaju bezobrazno velike marze na proizvode koje se krecu i do 100%

  • mile

    28. decembar 2012 | 21:34

    ne zaboravite da je madjarska zemlja sa najvećim pdv-om u evropi, a jetinija je od nas

  • Bane

    28. decembar 2012 | 21:32

    Ja sam kupio Tv samsung led od preprodavaca u subotici. Ovaj moj tv je bio skoro pa upola jeftiniji nego kod nas. A ako ce da crkne za 5 god nek crkne isplatio se. Duplo vise je kostao kod nas. I sledeci cu kupiti opet od istih ljudi jer sam skroz zadovoljan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA