HITLER NA KOLENIMA: Skulptura naci lidera usred varšavskog geta! (FOTO)

Statua nacističkog lidera Adolfa Hitlera kako se moli na kolenima u bivšem varšavskom getu, mestu gde je ubijen veliki broj Jevreja i odakle je poslat u logore smrti u vreme njegovog režima u Drugom svetskom ratu, izazvala je različita reagovanja

  • 0

Statua nacističkog lidera Adolfa Hitlera kako se moli na kolenima u bivšem varšavskom getu, mestu gde je ubijen veliki broj Jevreja i odakle je poslat u logore smrti u vreme njegovog režima u Drugom svetskom ratu, izazvala je različita reagovanja, piše "Dejli mejl".

Rad pod nazivom "On" italijanskog umetnika Maurucija Katelana privlači veliki broj posetilaca od kada je izložba otvorena prošlog meseca, mada su mnogi ljutito reagovali na nju.

Centar "Simon Vizental" osudio je postavljanje ovog umetničkog dela u bivšem getu kao "bezosećajnu provokaciju, koja vređa uspomenu na Jevreje žrtve nacista".

Ipak, mnogi drugi ga hvale, rekavši da ima snažan emotivni uticaj, koji gledaoce prisiljava na to da se suoče sa prirodom ljudskog zla. Čak je i glavni poljski rabin Mihael Šudrič rekao da skulptura može da ima određenu edukativnu vrednost.

Kritičari kažu da skulptura u umetničkom smislu postavlja pitanje da li bi mu Bog oprostio da je Hitler tražio oproštaj za svoja nedela .

Stefan Edlis, rođeni Bečlija koji je preživio holokaust i koji je sada poznati američki kolekcionar, smatra da je delo fantastično.

- Kada ljudi vide Hitlera kako kleči, ostanu bez teksta. Mnogi su bili u suzama, zaprepašćeni. Efekat je fascinantan, i na stranu politika, ovo je prvenstveno umetničko delo - rekao je on.

(Telegraf.rs / Izvor: Dejli mejl / Foto: Tanjug, AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA