OD 1. FEBRUARA: Gas poskupljuje 9,3 odsto!

Cena gasa za domaćinstva, koja snabdeva Srbija-gas, biće 41,32 dinara po kubnom metru, dok će za ostale kupce cene biti povećane od 15. januara

  • 0

Od 1. februara gas za domaćinstva, koja snabdeva "Srbija-gas", poskupeće u proseku 9,3 odsto, te će cena biti 41,32 dinara po kubnom metru - najavili su nadležni iz Agencije za energetiku Srbije, dodavši da će za ostale kupce, koje snabdeva "Srbija-gas", cene biti povećane od 15. januara.

S obzirom na to da prosečno povećanje cena za sve kupce priključene na distributivni sistem "Srbija-gasa" iznosi 9,9 procenata, gas će ih koštati 39,13 dinara po kubnom metru, a prosečna cena, po kojoj će javni snabdevači od sada nabavljati prirodni gas, povećana je za 10,38 procenata, na 36,7 dinara po kubnom metru.

Poskupljenja, međutim, neće u celini pokriti troškove uvoza gasa. Da podsetimo, AERS je 31. decembra prošle godine dao saglasnost na odluku JP "Srbija-gas" o cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje. Uslovi za promenu cena za javno snabdevanje stekli su se time što je "Srbija-gas" dobio licencu za tu delatnost i nakon što je Vlada Srbije odredila to javno preduzeće za privremenog snabdevača gasom javnih snabdevača i uslove pod kojim će ih snabdevati.

Agencija će moći da da saglasnost na nove cene za javno snabdevanje kupaca priključenih na ostala 34 distributivna sistema kada i oni dobiju licence za javno snabdevanje, a kupci priključeni na transportni sistem nemaju više pravo na regulisane cene i snabdevaju se po tržišnim cenama od snabdevača koga sami izaberu.

S obzirom na to da "Srbija-gas" nije od Agencije tražio promenu cena takozvanih mrežarina, i dalje će se primenjivati cene ovih usluga utvrđene 2011. godine, iako su one niže od stvarnih troškova.

(K. V. / Beta / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA