REZANI DUVAN SVE POPULARNIJI: Za cenu jednog boksa "smotate" hiljadu cigareta!

- Imam više mušterija od kada su cigare poskupele, narod nema para, a cigare su skupe, šta će?! Čak i onaj duvan na trafici je skuplji od ovog ovde, a nije ovako kvalitetan - kaže jedna od prodavačica

  • 8

Nedavno poskupljenje cigareta primoralo je veći deo strastvenih pušača da pređu na jeftiniju varijantu - motanje rezanog duvana. Ekipa Telegrafa posetila je buvlju pijacu, na kojoj smo zatekli mnoštvo preprodavaca duvana, koji se na tezgama može pronaći za 1.600 do 1.800 dinara za kilogram u zavisnosti od kvaliteta i sorte.

Cena rizli kreće se od 30 do 120 dinara, dok je mašinica za motanje između 350 i 500 dinara, a sve ovo u kompletu, odnosno "paket" možete, uz pogodbu, dobiti za 2.000 dinara.

- Izvolite, kilogram najboljeg vam je 1.800 dinara. Koji želite? - upita nas žena na jednoj tezgi, blizu ulaza.

- Imam "Virdžiniju" srednju, koji je malo jači, što se kaže, a imam i ovaj bosanski mekši, mnogo je lep. Imam i pakovanja od pola kilo – nastavi žena, dok su oko nas počele da se "motaju" njene kolege, kojima je bilo čudno što se raspitujemo za nekoliko vrsta duvana.

Vidno zabrinuta upitala nas je da li smo možda iz neke od "onih" kompanija, misleći na duvanske.

- Da nas ne proveravaš? - upita žena, jer kaže ne želi probleme, pošto ipak radi za gazdu. Potom je počela da negira prodaju duvana.

- Ne, ne, ja nemam nikakav duvan, imam samo ove papiriće za cigare i opremu, one su 30 dinara za 50 komada ili 120 dinara 200 komada, ali to je sve legalno - nastavi uplašena žena, koja je želela da ostane anonimna.

SVE VIŠE MUŠTERIJA

Međutim, čim smo je razuverili da nismo inspekcija, nadležni organi, niti "neko iz duvanske industrije", ona nastavi svoju ponudu.


- Imam više mušterija od kada su cigare poskupele, narod nema para, a cigare su skupe, šta će?!  Čak i onaj duvan na trafici je skuplji od ovog ovde, a nije ovako kvalitetan - kaže žena, koja nam je rekla i da je sav taj duvan "tu iz okoline" ne želeći da precizira poreklo istog.

I dok smo mi razgovarali, njena stalna mušterija zastade, plati kutiju filtera, sa cigarom u ustima i samo je upita:

- Jel imate onog "Hercegovca" još? - na šta se ona samo bojažljivo nasmeja, kao da i dalje misli da je proveravamo i  prozbori da ima traženog duvana.

KILOGRAM DUVANA = HILJADU CIGARETA

Nedaleko od naše sagovornice, ispred pijace, zatekli smo još troje prodavaca, kod kojih se duvan ne prodaje na kilogram.

Pakovanje od 200 grama staje 300 dinara,  dok su rizle 200 dinara, što ispadne, kako nam je prodavac izračunao "42 dinara po paklici".

Njihov "komšija" na improvizovanoj kartonskoj tezgici prodaje nešto manju kesu rezanog duvana, po istoj ceni, ali prodavac očigledno želeći da nam ponudi "samo najbolje"  hitro iz velike torbe izvadi poveću kesu duvana, za koju je tvrdio da je ubedljivo najbolja. Ponudio nam je paket od pola kilograma duvana za 750 dinara i uveravao da će biti i dalje, te da ga "uvek možemo naći", ukoliko nam zatreba.

Iako je ovakav vid prodaje duvana zabranjen, prodavcima, zbog slabe kupovne moći stanovništva, dobro "ide posao" sa duvanom. Ovaj podatak ne čudi, jer se za kilogram rezanog duvana, po proceni prodavaca, dobije oko hiljadu cigareta, čak i više ako ste štedljiviji.

Sve ovo govori da "ceo paket", odnosno kilogram duvana, filtere, rizle i mašinicu za motanje, uz popust, koji će vam svaki prodavac ponuditi, možete dobiti za nešto više od 2.000 dinara, što je za oko dvesta dinara manje od samo jednog boksa skupljih cigareta.

(M. Radović / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Vlada

    7. april 2013 | 22:10

    Koga briga sto ti ne pusis...

  • Malaaaa

    7. april 2013 | 22:57

    Pa i ti se trovo sto nama sad dajes lekcije....zabole me bre!

  • G-Man

    7. april 2013 | 23:25

    I ja sam bivsi pusac, ali podrzavam sve ovo sa duvanom. Da curim i ja bih ga kupovao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA