Patrijarh srpski Irinej: Ne zaboravite veru, jezik i Srbiju!

"Očinski brinući, pozivamo vas da ne zaboravite svoju pravoslavnu veru i svoj jezik, da ne zaboravite bogomolje i grobove svojih predaka, da ne zaboravite svoje svetosavske korene koji su ovde, u ovoj zemlji Božjoj, koja se Srbijom zove", poručio je patrijarh srpskim vernicima

  • 0

Patrijarh srpski Irinej poručio je da su ljudima pored ljubavi, potrebni mir i dobra volja i pozvao je srpski narod da ne zaboravi svoju pravoslavnu veru, svoj jezik, bogomolje i grobove predaka i svoje svetosavske korene.

- Božić je dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane, pa i za sve one iz roda našega koji jedu gorki izgnanički hleb - rekao je patrijarh nakon božićne liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

On je kazao da je Božić dan radosti i za narod Svetog Save "rasut voljno i nevoljno po svim meridijanima od Evrope do Amerike i Australije".

- Očinski brinući, pozivamo vas da ne zaboravite svoju pravoslavnu veru i svoj jezik, da ne zaboravite bogomolje i grobove svojih predaka, da ne zaboravite svoje svetosavske korene koji su ovde, u ovoj zemlji Božjoj koja se Srbijom zove i u drugim krajevima koji su vekovna postojbina Srbinova - poručio je patrijarh.

On je građanima na Kosovu i Metohiji poručio da je Božić dan kojim počinje i Vaskrs, a da Vaskrsenje ne biva bez stradanja i da na stotu godišnjicu oslobođenja Kosova i Metohije treba "položiti nadu u Gospoda".

- Znajte, zapamtite i naučite decu svoju da bi oni naučili decu da je izgnani jevrejski narod skoro dvadeset vekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih, a srpski narod pet vekova čekao oslobođenje stare Srbije - rekao je patrijarh.

Patrijarh je podsetio da se ovogodišnji Božić slavi pred početak svečanog obeležavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta kojim je Sveti car Konstantin hrišćanima dao slobodu i pravo da Hrista slobodno proslavljaju.

- Nažalost, u jubilarnoj godini slobode hrišćanskog ispovedanja vere, upravo ta sloboda uskraćena pripadnicima Ohridske arhiepiskopije čiji je poglavar arhiepiskop Jovan zatočen u tamnici i to od strane onih koji već više decenija ne dozvoljavaju da rizu Hristovu bezbožnom rukom razderanom, ponovo sastavimo. U ovom danu, kada se zemlja raduje sa nebom, upućujemo reči ljubavi, utehe i ohrabrenja deci Ohridske arhiepiskopije - naveo je patrijarh.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA