TESLINA SAHRANA: "Tamo daleko" orilo se Njujorkom (VIDEO)

Jedan od najvećih Srba svih vremena sahranjen je u srpskoj katedralnoj crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu, u kovčegu prekrivenom zastavama Jugoslavije i SAD

  • 28

Najveći srpski naučnik Nikola Tesla, koji je "dobar glas" o svojoj zemlji odneo čak do SAD, gde je preminuo 7. januara 1943. godine, sahranjen je uz zvuke srpske pesme "Tamo daleko", u skladu sa svojom željom.

Snimak sahrane jednog od najpoznatijih Srba pojavio se pre nekoliko godina i na njemu se vidi kako pogrebna kolona stiže u srpsku katedralnu (sabornu) crkvu Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu. Teslin kovčeg bio je pokriven zastavama tadašnje Jugoslavije kao i Sjedninjenih Američkih Država, a u pozadini se čuli stihovi: "Tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje, tamo je Srbija..."

Pogledajte video

(E. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sutrajedrugidan

    7. januar 2013 | 21:24

    tamo je Srbija i grobovi svih mojih predaka.... Rodi nam, Srbijo, jos jednog Nikolu Teslu!!!

  • nemanja

    7. januar 2013 | 22:39

    Eto vam dokaz da je srbin ...sramite se mrzite srbe a govorite da je hrvat jadni ste jaoo boze ....

  • ДАШОНИ

    8. januar 2013 | 05:25

    Хрвати никад нисте имали своју државу осим ове злочиначке данас , Тада сте били аустријски коњушари , и увек сте били под неком туђом командом.Ви сте птице грабљивице које отимају , лажу,петљају,убијају,присвајају насилно туђе ,ви сте као једна врста Куге коју човек мора излечити Никола Тесла (Смиљан, Војна крајина, Аустријско царство,( А не Хрватска) 10. јул 1856 — Њујорк, Њујорк, САД, 7. јануар 1943) је један од најпознатијих светских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике. Најзначајнији Теслини проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор, синхрони мотор и Теслин трансформатор. Такође, открио је један од начина за генерисање високофреквентне струје, дао је значајан допринос у преносу и модулацији радио-сигнала, а остали су запажени и његови радови у области рендгенских зрака. Његов систем наизменичних струја је омогућио знатно лакши и ефикаснији пренос електричне енергије на даљину. Био је кључни човек на изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима. Умро је у својој 87. години, сиромашан и заборављен. Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса, Тесла. Никола Тесла је аутор више од 700 патената, регистрованих у 25 земаља, од чега у области електротехнике 112.[1][2]

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA