NOBELOVAC POL KRUGMAN: Obama da se spremi za kovanje novčića od platine

Kad bi Ministarstvo finansija iskovalo novčić u vrednosti od hiljadu milijardi dolara, a zatim ga pohranilo u američkoj Upravi federalnih rezervi, Ministarstvo bi moglo da povlači dovoljno gotovine da bi izbeglo prekoračenje granice zaduživanja, što privredi ne bi uopšte štetilo - poručio je dobitnik Nobelove nagrade u oblasti ekonomije

  • 0

Američki ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade u toj oblasti, Pol Krugman, naveo je u svojoj kolumni u "Njujork tajmsu" da bi predsednik SAD Barak Obama trebalo da bude spreman za kovanje novčića od platine, vrednog hiljadu milijardi dolara, ukoliko republikanci pokušaju da gurnu Ameriku u bankrot.

- Ako dođe do takve situacije, Obama će biti suočen sa izborom između dva rešenja: jednog koje je suludo ali bezopasno, i drugog koje je jednako suludo, ali je istovremeno katastrofalno. Odluka bi trebalo da bude očita - istakao je Krugman.

Postoji rupa u zakonu koja omogućava kovanje novčica od platine u vrednosti o kojoj odlučuje ministar finansija SAD, pri čemu je namena te mogućnosti izrada komemorativnih kovanica, iako se to izričito ne navodi u zakonu.

- Kad bi Ministarstvo finansija iskovalo novčić u vrednosti od hiljadu milijardi dolara, a zatim ga pohranilo u američkoj Upravi federalnih rezervi, Ministarstvo bi moglo da povlači dovoljno gotovine da bi izbeglo prekoračenje granice zaduživanja, što privredi ne bi uopšte štetilo - naveo je Krugman.

On je objasnio kako SAD imaju "čudnu i destruktivnu instituciju granice zaduživanja", koja omogućava Kongresu da odobrava zakone o porezima i potrošnji koji podrazumevaju veliki budžetski deficit, a koje predsednik prema zakonu mora da primeni.

Kongresu je, međutim, zatim dopušteno i da predsedniku ne odobri novo zaduživanje, čime ga zapravo sprečavaju u obavljanju njegove zakonske dužnosti, a može da dođe i do potencijalno katastrofalnog bankrota.

Republikanci sada otvoreno prete da će iskoristiti tu pretnju katastrofe kako bi ucenili predsednika da primeni mere koje oni ne bi mogli da usvoje putem uobičajenih, ustavom predviđenih procesa.

- Zašto ne iskovati novčić od hiljadu milijardi dolara? Neki možda smatraju kako ne bi trebalo da se služimo trikovima i da treba da sednemo i kao ljudi rešimo naše probleme. Taj predlog je razuman, ali samo ako ste u poslednje četiri godine živeli u pećini. S obzirom na realnost naše političke situacije, a posebno na kombinaciju bezobzirnosti i ludosti koja sada karakteriše republikance u Zastupničkom domu, ideja razumnog rešenja problema je možda čak smešnija i od ideje kovanja hiljadu milijardi dolara vrednog novčica - istakao je Krugman.

- Zato ako propadne rešenje kojim bi se granica zaduženja jednostavno proglasila neustavnom, treba izraditi novčić - predložio je američki ekonomista i dodao da bi na toj kovanici trebalo da bude lik predsedavajućeg Zastupničkog doma Kongresa, republikanca Džona Bonera, jer bez njega i njegovih kolega "ne bi uopšte bilo potrebno raditi takve stvari".

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA