BEČ PUN ŠPIJUNA: Više od 100 iranskih agenata operiše u austrijskoj prestonici!

Njihov zadatak je da nadziru Irance u egzilu i na njih vrše pritisak, a u poslednje vreme su se pojavile informacije i da su uspostavili mrežu za zaobilaženje sankcija i pranje novca

  • 0

Više od sto osoba deluje u Beču za iransku obaveštajnu službu, tvrdi bečki dnevnik "Prese".

List se poziva na izjave eksperata za bezbednost i izveštaj iranskog ministarstva za obaveštajne službe, koji je stavljen na uvid naučnoj biblioteci američkog kongresa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije nije želelo da potvrdi navedene podatke.

U dokumentu "Biblioteke Kongresa" navodi se da je "Beč pun agenata iranskog ministarstva obaveštajnih službi".

To je, kako se dodaje, zbog dugih dobrih odnosa dve zemlje još od revolucije u Iranu.

U izveštaju o bezbednosnom stanju u zemlji Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, bez navođenja imena država, ističe se da Austrija, na osnovu svoje istorije, položaja, neutralnog statusa i sedišta međunarodnih organizacija predstavlja važan svetski centar za obaveštajne službe.

Eksperti za bezbednosna pitanja procenjuju da se u Austriji nalazi više od sto osoba koje rade ili sarađuju sa iranskom obaveštajnom službom.

Njihov zadatak nije samo u nadziranju Iranaca u egzilu i vršenje pritiska na njih, tvrdi izveštaj "Biblioteke Kongresa".

U poslednje vreme pojavile su se informacije da su Iranci u Beču najverovatnije uspostavili mrežu za zaobilaženje sankcija i pranje novca.

Ministarstvo inostranih poslova Austrije je početkom novembra odbacilo tvrdnje koje su se pojavile da zvanični Beč u sporu oko nuklearnog programa Teherana ne sprovodi dovoljno odlučno uvedene sankcije.

Bečki "Prese", takođe, tvrdi da je Zapad usmerio pažnju i na Iračane koji navodno pomažu režim u Teheranu u raznim operacijama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA