Rusija je daleko od arapskog proleća

Analitičari smatraju da se pokret u Rusiji ne može porediti sa ogromnom masom Tunižana i Egipćana

  • 0

Rusija počinje polako da se budi u političkom smislu, o čemu svedoči masovnost protesta koji se od decembra organizuju preko društvenih mreža, ali je još daleko od revolucionarnog "proleća" po modelu nekih arapskih zemalja, smatraju analitičari.

Međutim, pokret u Rusiji se ne može porediti sa ogromnom masom Tunižana i Egipćana koji su iz dana u dan protestovali uprkos represiji i nasilju.

- Demonstranti u Rusiji žele bolji život, a ne revoluciju - smatraju analitičari situacije u Moskvi.

Više desetina hiljada Rusa u dva navrata je u decembru izašlo na ulice Moskve protestujući zbog izborne krađe, a za 4. februar najavljen je novi masovni protest. Za razliku od Egipta, gde su protest srednje klase sledili svi, ostali društveni slojevi u Moskvi protestuje samo srednja klasa.

- Ni ruske vlasti ne reaguju na isti način kao režimi u arapskim zemljama - vlast je izabrala da kleveta opoziciju optužujući je da je američki plaćenik, ali se kloni upotrebe sile protiv demonstranata - objašnjava Mazen Abas, izveštač tv-stanice Al-Arabija i predsednik Udruženja arapskih imigranata u Rusiji.

Prema istraživanju instituta Levada objavljenom u decembru, 44 odsto ispitanika podržava proteste, ali je među njima samo četiri odsto "spremnih" i 11 odsto "donekle spremnih" da izađe na ulice.

(Telegraf.rs/Beta-AFP)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA