BiH otvara novu istragu o smrti Trajkovskog

Tim koji će sprovesti novu istragu o smrti nekadašnjeg predsednika Makedonije formiran je nakon što su Srbija i Hrvatska delegirale po jednog člana

  • 2

Bosna i Hercegovina otvara novu istragu o smrti nekadašnjeg predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog, najavio je savetnik ministra saobraćaja i komunikacija Omer Kulić.

Kulić je rekao da je istražni tim formiran i da se samo čeka da odluku o tome potpiše ministar Damir Hadžić.

- Istražni tim koji će sprovesti novu istragu o smrti nekadašnjeg predsednika Makedonije Borisa Trajkovskog formiran je nakon što su Srbija i Hrvatska delegirale po jednog člana - izjavio je Kulić.

Inače, Kulić je ranije izjavio da je razlog nove istrage taj što je istražni tim Vlade Makedonije prikupio nove dokaze o smrti makedonskog predsednika i delegacije 26. februara 2004. godine prilikom pada aviona u selu Bitunje, pedesetak kilometara od Mostara.

Kulić je tada rekao da je posle izveštaja nadležnih organa u BiH, nakon same smrti Trajkovskog, makedonska Vlada formirala svoj istražni tim, čiji su članovi šest godina radili na prikupljanju novih dokaza i došli do vrlo relevantnih činjenica, koje su opredelile ministra Hadžića da dozvoli pokretanje nove istrage.

- Posebno ćemo obratiti pažnju na nove detalje koji su nađeni da bismo došli do novih činjenica i zaključaka u vezi sa istragom - rekao je Kulić.

Prema odluci o pokretanju nove istrage, koju je u novembru 2012. potpisao ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić, istražni tim će činiti eksperti iz SAD, Nemačke, Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH.

Trajkovski, šest članova makedonske delegacije i dvojica pilota poginuli su prilikom pada aviona u selu Bitunje, između Ljubinja i Stoca, pedesetak kilometara od Mostara.

U avionu makedonske Vlade, prema zvaničnom popisu putnika, osim Trajkovskog, nalazili su se savetnici Dimka Ilkova Bošković i Risto Blaževski, stručni saradnik Anita Kristan Lozanska, Mile Krstevski iz Ministarstva inostranih poslova i članovi obezbeđenja Boris Verinov i Aco Božinovski.

Trajkovski je kobnog dana, zajedno sa ostalim članovima makedonske delegacije, putovao na Međunarodnu investicionu konferenciju u Mostaru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lee

    20. januar 2013 | 13:26

    Mozda je Hanka kriva?

  • mostar

    21. januar 2013 | 00:07

    Pa ovi neznaju ni dje je pao avion cuj pedesetak km od mostara daj boze da ima 15 i to pitem vazdusne linije nema ni 5 i nije pao niukakvo selo izmedju ljubinja i stoca nego je pao skoro izmad aerodroma mostar udario je u matica brdo veze vi nemate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA