VELIMIR ILIĆ: Srpska kuća za 300 evra po kvadratu

- Sada imamo jedan arhitektonski bućkuriš. Ako se gradovi jave uradićemo pilot projekte za gradnju 100 srpskih kuća sa pratećim objektima - istakao je Ilić, napominjući da bi sama gradnja autentične srpske kuće koštala oko 300 evra po kvadratu

  • 3

Ministar građevine Velimir Ilić pokrenuo je akciju projektovanja autentične srpske nacionalne kuće, čija bi gradnja koštala 300 evra po kvadratu. U posao će biti uključena i Srpska akademija nauka i umetnosti, a projekti će se besplatno davati građanima i lokalnim samoupravama.

Ilić je naglasio da bi gradovi i opštine trebalo da podrže projekat tako što će davati povoljnije lokacije i infrastrukturu ističući da bi čitave ulice, pa i naselja, mogli da budu izgrađeni kvalitetnim starim srpskim kućama, koje su prilagođene našem podneblju i potrebama:

- Sada imamo jedan arhitektonski bućkuriš. Ako se gradovi jave uradićemo pilot projekte, na primer za gradnju 100 srpskih kuća sa pratećim objektima - istakao je Ilić, napominjući da bi sama gradnja autentične srpske kuće koštala oko 300 evra po kvadratu, ako se izuzmu troškovi koji se plaćaju lokalnim samoupravama kao i da je cilj Vlade da svaka porodica u Srbiji dobije jeftinu kuću.

Ilić je kazao da izgradnja socijalnih stanova u Srbiji, koja je planirana ove godine, takođe, košta između 300 i 400 evra po kvadratu.

- U Srbiji ima mnogo beskućnika i to je šansa za građevinarstvo, ali ti stanovi moraju biti jeftini - rekao je Ilić dodajući da ima puno lokacija, ali da lokalne samouprave ne treba na njima da ''zelenaše'' i da cena stambenog kvadrata u Beogradu ne bi smela da bude veća od 800 evra po kvadratu, a unustrašnjosti oko 600 evra.

Pravi podsticaj građevinarstvu će, prema njegovim rečima, biti kada građevinske firme budu mogle da izađu na tržište sa jeftinim stanovima.

- Mora da postoji Srpska razvojna banka koja bi takve poslove kreditirala jeftinim kreditima i malim kamatama.To moraju da budu posebni krediti, povoljni kao u poljoprivredi, a to bi jedino mogla da obezbedi Srpska razvojna banka čije se skoro formiranje očekuje - objasnio je Ilić.

Ilić je kazao da bi srpsko građevinarstvo moglo da procveta ako bi se pokrenuli projekti za podizanje energetske efikasnosti objekata, jer bi tako moglo da se uposli između 100 i 200 hiljada građana Srbije.

Osvrćući se na firme koje su varale građane, ministar je izjavio da se u novi zakon ugradi stavka da se svim firmama, koje su prevarile građane na bilo koji način, trajno oduzmu licence za rad. Neko ko je pet puta prodao isti stan ne može više biti na tržištu niti sistemu stanogradnje - istakao je Ilić.

(K. V. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brza strela

    21. januar 2013 | 17:31

    Ja ti pravim kucu za 200€ po kvadratu ,sa solarnim sistemom za svetlo,tv,kompjuter,telefon.i zimu toplu,leti hladovina.i plus umetničko deloi to sam.

  • Major Tibor

    21. januar 2013 | 20:19

    Odgovorno tvrdim da se u Subotici nemoguce izgraditie stanove ispod 550-600 evra. Ko misli drugacije taj krade materijal I ne placa radnike. Pocinje: "pricam ti pricu"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA