MISTERIJA KRUNE: Kralj Petar ju je nosio samo jednom

U Istorijskom muzeju Srbije čuvaju se plašt i kruna kralja Petra Prvog. Kruna je u sivoj kutiji koju su istim povodom napravili Parižani, braća Falis

  • 2

U Istorijskom muzeju Srbije čuva se plašt i kruna kralja Petra Prvog. Decenijama se nije znalo za njih, a posebno je zanimljivo da je krunu kralj nosio samo jednom, a još interesantnije od čega je izrađena.

Kako se prostor na više hiljada kvadratnih metara Istorijskog muzeja sređuje i otvara za koji mesec za izložbe, direktor muzeja Miroslav Živković otkrio je “Politici“ budući izgled zdanja, kao i vredne eksponate srpske istorije među kojima je sarkofag u kome se čuva plašt i kruna kralja Petra Prvog.

- Restauracija je upravo završena. Plašt je bio u prilično lošem stanju zbog neadekvatnog čuvanja tokom niza decenija. Ne zaboravite da je prošao sve ratne golgote u Prvom i Drugom svetskom ratu. Napravljen od hermelina, rad je austrijskih majstora, spscijalno za krunisanje 1904. godine - kaže kustos muzeja Andrej Vujinović.

Kruna se čuva u sivoj kutiji koju su istim povodom napravili Parižani, braća Falis, a kralj Petar ju je nosio samo jednom, prilikom zvaničnog stupanja na srpski presto.

Kruna nije izrađena od zlata, već od pozlaćene bronze s ručke Karađorđevog topa, a ni “dragulji“ nisu pravi, već je reč o umetnički obrađenom staklu.

Uprkos tome, istorijska vrednost ovih eksponata je neprocenjiva, dok su obe ove regalije provele decenije posle Drugog svetskog rata u raznim podrumima, a za njih se gotovo nije ni znalo. Kao i uostalom za Istorijski muzej Srbije i njegove tajne.

(D. Z. / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brza strela

    21. januar 2013 | 18:48

    evo ja cu da je nosim nema problema.i onako Sam od Mrnjavčevića

  • Rafael Vitez Boban

    21. januar 2013 | 16:09

    Škovaca za škovacina !! ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA