SKUPO: Odbornici državu koštaju 4 miliona evra

Dok odbornik u Beogradu prima 15.700 dinara, u Vranju zaradi 5.000, u Lebanu ništa. Iznosi odborničkih naknada razlikuju se od veličine i ekonomske snage opština

  • 1

Rad opštinskih i gradskih odbornika u Srbiji kase lokalnih samouprava godišnje olakšaju za najmanje četiri miliona evra. Ovaj novac izdvaja se za naknade koje primaju zastupnici naroda, kojih, prema poslednjim podacima, čak 6.680 sedi u klupama lokalnih parlamenata.

Iznosi odborničkih naknada razlikuju se od veličine i ekonomske snage opština, iako propisi tačno preciziraju način obračunavanja honorara. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, odbornicima sleduje iznos u visini od petine mesečne neto zarade predsednika Skupštine opštine. Primanja odbornika na lokalu u Srbiji drastično se razlikuju. Moćniji gradovi i opštine su široke ruke, dok deputati iz pasivnih krajeva ne primaju ništa.

Najbolje stimulacije odbornicima isplaćuje Grad Beograd, gde ukupne apanaže 110 predstavnika naroda godišnje iznose više od 20 miliona dinara.

- Gradski odbornik ima pravo na naknadu za obavljanje funkcije koja iznosi 15.700 dinara mesečno. Osim toga, odbornici primaju i iznos za prisustvovanje sednicama, koja iznosi 2.300 dinara. To nisu dnevnice, jer se ovaj iznos prima po zasedanju, bez obzira na to koliko dana traje - objašnjava predsednik prestoničke skupštine Aleksandar Antić.

Antić kaže i da se deo odbornika odriče dela honorara, koji najčešće završava u nekoj od humanitarnih ustanova.

Odbornički honorar, međutim, u većini ostalih lokalnih samouprava neuporedivo je manji. U Vranju iznosi 5.000 dinara, a na tom nivou su i naknade u većini drugih opština. Dobar deo nerazvijenih samouprava, međutim, nema odluke o isplati naknada. Među njima su Babušnica, Doljevac, Crna Trava, Trgovište, Lebane...

Saša Paunović, prvi čovek Stalne konferencije gradova i opština, kaže da u Paraćinu, opštini na čijem je čelu, odbornici imaju pravo na desetak hiljada dinara mesečne apanaže.

- Zaboravlja se da odbornik ne može da obavlja nijednu drugu plaćenu funkciju u vlasti. Reč je o odgovornom poslu koji zaslužuje neku vrstu honorara - objašnjava Paunović.

U Ministartvu za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu nemaju precizan podatak koliko se novca godišnje potroši na honorare članova lokalnih skupština.

- Naknade za odbornike finansiraju se iz lokalnih budžeta i opštine samostalno donose ove odluke - navode u ovom ministarstvu.

Da u isplati ove vrste honorara nema jasnih pravila, potvrđuju i u Cesidu.

- Naknade koje se isplaćuju članovima skupština opština nemaju karakter plate, već samo naknade troškova koje su odbornici pretpreli obavljajući svoje funkcije. Redovna isplata ovih honorara u Srbiji nije praksa u svim samoupravama, jer najsiromašnije opštine nemaju čak ni odluke o isplati naknada - objašnjava Đorđe Vuković, programski direktor Cesida.

PREMALO RADA

Honorari odbornika, kao i plate narodnih poslanika, često su trn u oku sindikata i zaposlenih u privredi. Na naknade za lokalne predstavnike naroda poslednji je upro prstom sindikat zaposlenih u pravosuđu.

- Nedopustivo je da se milioni dinara rasipaju na ljude čija je odgovornost minimalna, a rad gotovo zanemariv. Isto se odnosi i na članove opštinskih i gradskih veća, članove upravnih i izvršnih odbora - kaže predsednica ovog sindikata Slađanka Milošević.

(M. R. / Izvor:Večerenje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • гром

    22. januar 2013 | 11:21

    Заокруживали смо, па је ред и да платимо! Да смо бирали и не би ми било жао, ал' како не заокружујем мало ми је лакше! јер сам баш данас чуо неке заокруживаче како се жале на себе саме што су заокруживали!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA