SEVERNA KOREJA UPOZORAVA: Spremni smo za lansiranje raketa ka SAD

- Ne krijemo činjenicu da će nuklearna proba i različiti sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo ispaliti biti usmerene protiv SAD - upozorila je Komisija za nacionalnu bezbednost ove zemlje

  • 7

Severna Koreja upozorila je da je spremna da izvede treću nuklearnu probu i nova lansiranja raketa dugog dometa koje će biti usmerene protiv Sjedinjenih Američkih Država, javili su danas državni mediji u toj zemlji.

- Ne krijemo činjenicu da će nuklearna proba i različiti sateliti i rakete dugog dometa koje ćemo ispaliti biti usmerene protiv SAD - upozorila je Komisija za nacionalnu bezbednost u saopštenju koje prenose državni mediji.

Najviši vojni organ u toj zemlji je saopštio i da će najavljena nuklearna proba biti samo deo "predstojeće sveobuhvatne akcije" koja će obeležiti novu fazu u odnosima protiv svog "starog neprijatelja SAD".

Južna Koreja i druge zemlje ranije su saopštile da veruju da je Severna Koreja "tehnički spremna" da izvede treću nuklearnu probu, podsetila je agencija Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u utorak je jednoglasno osudio decembarsko lansiranje rakete dalekog dometa i proširio postojeće sankcije Severnoj Koreji, što je izazvalo oštar odgovor Pjongjanga i najavu da će pojačati svoju vojnu i nuklearnu sposobnost.

Neimenovane diplomate su izjavile da je ova rezolucija, koju je odobrilo svih 15 članica SB, rezultat dogovora između Sjedinjenih Država i Kine i da podrška Pekinga predstavlja značajan diplomatski udarac Pjongjangu.

Lansiranje raketa u Severnoj Koreji smatra se delom tajnog programa za razvoj interkontinentalnih balističkih raketa koje mogu da nose bojeve glave.

Severna Koreja, međutim, tvrdi da je lansiranjem rakete u decembru u orbitu poslala meteorološki satelit.

(M. R. / Tanjug / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikan

    24. januar 2013 | 08:35

    Rokni je mu im j**em,neka i oni osete sta je rat.

  • h1ghwaymen

    24. januar 2013 | 09:24

    A sta ako Severnom Korejom upravljaju isti centri moci kao i Amerikom, pa koriste tu zemlju za nuklearne probe i testove nad jadnim stanovnistvom...

  • Адам

    24. januar 2013 | 17:11

    Који сте ви ликови. Ни ја не волим Америку, али да ли сте свесни колике би последице биле у случају атомског рата??? Да не помињем могућност потпуног уништења. Стварно свашта од вас који лупате глупости!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA