Porodice žrtava protive se da Rade Marković bude svedok saradnik

Brat ubijenog vlasnika “Dnevnog telegrafa” Jovo Ćuruvija smatra da i bez Radomira Markovića naručioci, organizatori i ubice Slavka Ćuruvije mogu biti izvedeni pred sud

  • 0

Jovo Ćuruvija, brat ubijenog vlasnika "Dnevnog telegrafa", izjavio je da i bez Radomira Markovića naručioci, organizatori i ubice mog brata Slavka Ćuruvije mogu biti izvedeni pred sud. Ponuda da bivši šef Državne bezbednosti bude svedok saradnik samo je bledi pokušaj da on izađe iz zatvora pre vremena.

Promenom zakona omogućeno je da Marković može da bude svedok saradnik, a u policiji i tužilaštvu smatraju da on zna sve o ubistvu Ćuruvije. Navodno, Marković se nudi da osim ubica Ćuruvije, otkrije i ubice Radislave Dade Vujasinović, Milana Pantića i Momira Gavrilovića.

- Mislim da je to igra političara iz vlasti i tajnih službi - kaže Jovo Ćuruvija i napominje da će ubistvo vlasnika "Telegrafa" biti razrešeno i da će vlasti biti prisiljene da to učine.

Vuk Drašković, lider SPO, koji je jedini preživeo masakr na Ibarskoj magistrali, objašnjava zašto se protivi nameri da Marković postane svedok saradnik i izađe na slobodu.

- On je bio šef najstrašnije službe državnog terorizma iz vremena smrti u Srbiji koji je rukovodio svim ubistvima ne samo političkih protivnika Slobodana Miloševića nego i civila u okruženju za vreme nedavnih ratova, naročito na Kosovu. Taj čovek je, uz veliki pritisak javnosti, jedva osuđen na 40 godina zatvora zbog organizacije četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali i ubistva Ivana Stambolića. Ta kazna je, međutim, i kazna za sve druge zločine koje je organizovao i za koje nije ni optužen ni osuđen: za ubistvo Slavka Ćuruvije, sudije Nebojše Simeunovića, za hladnjače sa albanskim civilima u rekama i jezerima Srbije, kao i na policijskim poligonima u Beogradu, za zločine na samom Kosovu i organizovani progon naroda od strane njegove službe i policijske sile Srbije - kaže Drašković.

On napominje da je ono što bi Marković otkrio svojim svedočenjem “hiljadama puta manje od zla koje je počinio kao šef terorističke službe”.

- Njegovo puštanje na slobodu ili ublažavanje pravosnažne presude pod bilo kojim izgovorom značilo bi da Srbija abolira njegove zločine i državni terorizam režima Slobodana Miloševića. Zastrašujuće je da je zbog Markovića i samo zbog njega promenjen i Zakonik o krivičnom postupku tako što je ukinuta odredba da svedok saradnik ne može biti neko ko je osuđen na 40 godina zatvora - ističe Drašković.

Veljko Stambolić, sin ubijenog Ivana Stambolića, kaže da Marković treba da ostane u zatvoru do kraja kazne.

- Treba da robija koliko je kažnjen, jer je dokazano šta je uradio. Ko je počinio takve zločine ne zaslužuje slobodu - napominje Stambolić.

(I. M. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA