ZAPADNE ZEMLJE: Napuštajte Bengazi, opasno je!

- Sada smo svesni konkretne i neposredne opasnosti za zapadnjake u Bengaziju i tražimo od britanskih državljana koji su tamo, uprkos našem savetu, da hitno odu - poručila je Velika Britanija, a svojim građanima slično poručuju i Holandija, Nemačka, Australija i Kanada

  • 0

Posle Velike Britanije, i Nemačka, Holandija, Kanada i Australija pozvale su sve svoje državljane koji se nalaze u Bengaziju da odmah napuste taj libijski grad zbog opasnosti koja preti državljanima zapadnih zemalja.

- Sada smo svesni konkretne i neposredne opasnosti za zapadnjake u Bengaziju i tražimo od britanskih državljana koji su tamo, uprkos našem savetu, da hitno odu - naveo je u saopštenju Forin ofis, ne navodeći odakle preti opasnost za državljane zapadnih zemalja.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je, takođe, na svom sajtu pozvalo svoje državljane da napuste "hitno grad i region Bengazija".

- Prema podacima kojima raspolaže federalna vlada, postoji neposredan i konkretan rizik za građane zapadnih zemalja u Bengaziju -  navelo je ovo ministarstvo.

Portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova poručio je sunarodnicima da "ne putuju prema i kroz Bengazi".

Australija je upozorila svoje državljane na "specifičnu i neposrednu pretnju" po građane zapadnih zemalja u Libiji, što su učinile i kanadske vlasti.

- Postoji rizik od napada iz odmazde protiv zapadnih ciljeva u Libiji, posle francuske intervencije u Maliju - navelo je australijsko Ministarstvo spoljnih poslova i preciziralo da se u Libiji nalaze 22 Australijanca, od čega dvoje u Bengaziju.

Evropski zvaničnici kažu da su strane škole, firme i sedišta nevladinih organizacija među potencijalnim metama.

Forin ofis od septembra 2012, kada su u napadu ekstremista u Bengaziju ubijeni ambasador SAD i još tri Amerikanaca, savetuje Britancima da ne putuju u Bengazi i druge delove Libije, izuzimajući Tripoli i još nekoliko gradova.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton u sredu je u Kongresu SAD svedočila o napadu na američko predstavništvo u Bengaziju 11. septembra. Tada su ekstremisti, pored napada na američki konzulat, zapalili i vozilo italjanskog diplomate.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA