ČEŠKA: Počeo drugi krug predsedničkih izbora

Veruje se da će Zemana podržati svi oni koji žele da se nastavi Klausova politika, dok će za aristokratu Švarcenberga glasati mlađi birači iz urbanih sredina

  • 0

U Češkoj se danas i sutra održava drugi krug predsedničih izbora, a građani će birati između bivšeg češkog premijera i levičara Miloša Zemana i šefa diplomatije Karela Švarcenberga.

Zeman i Švarcenberg osvojili su najviše glasova u prvom krugu izbora, u kome je učestvovalo devet kandidata.

U pitanju su prvi izbori na kojima Česi direktno biraju šefa države, pošto je do sada bio biran u Parlamentu na period od pet godina.

Zeman je u prvom krugu osvojio 24,3 odsto glasova, nešto malo više od ekscentričnog političara Švarcenberga, koji je u drug ušao sa 23,4 odsto osvojenih glasova.

Biračka mesta biće otvorena danas u 13 časova po srednjoevropskom vremenu, a glasanje će biti nastavljeno sutra u isto vreme.

Nešto više od 8,4 miliona Čeha sa pravom glasa bira predsednika u trenutku kada su suočeni sa recesijom i strogom štednjom, a zemlja okreće stranicu posle 10-godišnje vladavine zagriženog evroskeptika Vaclava Klausa.

Zeman (68), bivši ekonomista, stekao je status zvezde u komunističkoj Čehoslovačkoj pred sam kolaps totalitarizma 1989. godine, a usponom na političkoj sceni brzo se našao rame uz rame sa prvim postkomunističkim češkim predsednikom, herojem "plišane revolucije" Vaclavom Havelom i njegovim evroskeptičnim naslednikom Vaclavom Klausom.

Zeman nikada nije uspeo da se odvoji od politike, deleći savete i kritike i levici i desnici, a političku karijeru je obnovio 2010. godine, kada je osnovao levičarsku Stranku za prava građana (SPOZ).

Veruje se da će Zemana podržati svi oni koji žele da se nastavi Klausova politika, dok će za aristokratu Švarcenberga (75) glasati mlađi birači iz urbanih sredina.

Ovlašćenja češkog predsednika su ograničena u poređenju sa ovlašćenjima šefova mnogih drugih država, i uglavnom su fokusirana na imenovanje ili smenjivanje članova vlade, generala i sudija.

Kandidat Vladimir Franc, operski kompozitor i slikar tetoviran od glave do pete, koji je, prema anketama, zauzimao iznenađujuće treće mesto nije prošao u drugi krug.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA