KINA: Padaju smene funkcionera zbog video seks-skandala!

Državni mediji su danas javili da je otpušteno još deset funkcionera na nivou grada, partijskih zvaničnika i direktora državnih preduzeća koji su se pojavljivali na ranije objavljenim video-snimcima

  • 1

Još deset gradskih funkcionera otpušteno je u kineskom gradu Čongčingu zbog seks-skanadala u koji je bila umešana jedna 18-godišnja devojka koju su agnažovali građevinski preduzimači da bi preko nje dobili poslove.

Skandal je izbio u novembru kada je na internetu objavljen video-snimak, snimljen očigledno radi ucene, a glavni akter, oblasni partijski sekretar Lei Džengfu postao predmet ismevanja i brojnih karikatura na sajtovima. On je odmah smenjen i ostao bez posla u gradskoj upravi.

Državni mediji su danas javili da je otpušteno još deset funkcionera na nivou grada, partijskih zvaničnika i direktora državnih preduzeća koji su se pojavljivali na kasnije objavljenim video-snimcima.

Učešće zvaničnika raznih departmana ukazalo je na isprepletanost seksa, novca i politike, kao i na često mutne veza između biznisa i lokalnih funkcionera.

- Incident u Čongčingu nije slučajan niti poseban. Treba reći da je to čest i rasprostranjen slučaj i veliki problem u korumpiranom društvu - ocenio je za agenciju AP Liu Šanjing, politički istraživač u Kineskoj akademiji društvenih nauka u Pekingu.

- Ponašanje činovnika je daleko od tradicionalnog morala običnih ljudi. Mnogi lokalni zvaničnici imaju niže moralne standarde od običnih ljudi, a moć koju imaju olakšava im da čine nemoralne stvari - rekao je Liu.

Nove "žrtve" skandala su stradale kada je zviždač, koji je objavio i prvi snimak, inače bivši novinar, pustio na internet još snimaka u kojima su glavni glumci gradski funkcioneri.

Vlasti megapolisa Čongćinga sa 32 miliona stanovnika našle su se tako ponovo u šoku posle velikog skandala zbog koga je stradao i njhov bivši šef partije Bo Silaia. Tužioci i državni mediji su sada grad koji je vodio Bo opisali kao gnezdo zataškavanja, zloupotreba vlasti i korupcije.

Vest o seks-videima, koji su inače snimljeni još 2007, dolazi u vreme kada su nove kineske vlasti, imenovane na poslednjem partijskom kongresu u novembru, najavile da će svim silama sprečiti korupciju, zloupotrebe vlasti i malverzacije koje podrivaju partiju i njen autoritet.

Prvi video-snimak postavio je bivši novinar Džu Žuifeng na svom sajtu registrovanom u Hong Kongu, nezavisnom onlajn mestu za razne optužbe o korupciji.

Kompromitujući snimci, očigledno tajno snimljeni s noćnog stočića, prikazuju Leija i njegove kompanjone u seksu sa jednom ženom. Ženu, čije lice se ne vidi na snimku, angažovali su neki preduzimači da spava s funkcionerima da bi dobili građevinski ugovor. Ta firma je kasnije koristila snimke da iznudi nove poslove od zvaničnika.

Novinar je video-snimke dobio od nekoga ko radi u upravi javne bezbednosti u Čongćingu, ali ih nije sve odmah objavio jer je želeo prvo da proveri autentičnost njihovog sadržaja.

Zviždač kaže da je posle pokušaja ucene prvootkriveni Lei još 2009. prijavio slučaj zvaničnicima u gradu, što je dovelo do hapšenja preduzimača i njegovog držanja u zatvoru godinu dana po drugim optužbama, kao i zadržavanja žene mesec dana. Ali se od tada, pa sve do sada, ništa nije dešavalo i cela afera je bila zataškana.

List "Čajna dejli" je povodom razotkrivanja ovog slučaja napisao da on pokazuje da je "internet vredan da bude prihvaćen kao bliski saveznik boraca protiv korupcije u zemlji".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kum Žoržo

    25. januar 2013 | 20:25

    Viđu patuljka i on kao nešto mrka?Jadna đevojka umori se pod njim.Dođi jadna ne bila kod kuma Žorže dozivala bi i oca i majku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA