DEPARDJE POŽURIO: Vlada Francuske smanjuje porez bogatima

- Za najviše mesec dana, biće ponuđeno novo rešenje - obećala je u petak Vlada, promenivši dosadašnji stav

  • 0

Vlada Francuske će "u roku od maksimalno mesec dana" novom odredbom o oporezivanju veoma visokih primanja zameniti planiranu odredbu koju je krajem decembra osporio Ustavni savet, odnosno sud te zemlje.

Vlada u četvrtak demantovala mogućnost odustajanja od najavljene poreske stope od 75 odsto, što je najupečatljivija mera programa koju priprema Fransoa Oland.

- Za najviše mesec dana, biće ponuđeno novo rešenje -  obećala je u petak Vlada, promenivši stav. Po Palati Matinjon, sedištu prmijera, "vlada radi na mnogo odredbi".

- Sve mora biti pravno čvrsto i funkcionalno u budućem poreskom propisu koji je unapred osporio Ustavni savet - kažu isti izvori.

Ustavni savet je osporio planiranu poresku meru jer se odnosila na pojedinačnog poreskog obveznika koji zaradi više od milion evra za godinu dana, a ne na domaćinstvo, kako je u ostalim slučajevima.

Radi se o najavljenom oporezivanju po stopi od 75 odsto prihoda obveznika koji prevazilaze milion evra godišnje.

Po rečima Alena Vidalija, ministra zaduženog za odnose sa Parlamentom, Vlada razmatra "više linija" nove odredbe, "da se vrati oporezivanju prihoda domaćinstva, ili odbitku poreza".

- Rekli smo da ćemo za sedam do osam nedelja utvrditi tehničko rešenje i da će ono biti u sledećem zakonu o dopuni budžeta, u aprili ili maju - rekao je ministar u petak ujutru za "RTL".

Francuski glumac Žerar Depardje je zbog najave poreske stope od 75 odsto krajem prošle godine zapretio da će se odreći državljanstva Francuske, a početkom januara je dobio državljanstvo Rusije.

(I. M. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA