Dve decenije od ubistva hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića

Otac hrabrog Srđana Rade kaže da je u kontaktu sa Alenom Glavovićem, kome je njegov sin spasao život, zajedno obilaze Srđanov grob, a kada pomazi Alenovu decu, ima osećaj da je pomilovao svog sina

  • 16

Od smrti hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića, koji je izgubio život samo zasto što je branio svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića, danas se navršava dve decenije. Aleksić je bio amaterski glumac i juniorski prlivački prvak.

Srđanov otac Rade Aleksić smatra da se delo njegovog sina ne može nazvati hrabrošću, jer tvrdi da bi se u "datom trenutku isto poneo svako ko ima ljudskosti u sebi".

Prisećajući se kako su se tih dana nad Trebinjem navlačili tmurni oblaci koji su najavljivali užas, Rade Aleksić je ispričao:

- Bilo je to 21. januara 1993. godine, kada me poznanica pozvala i rekla da je Srđan u nesvesti i da su ga prevezli u bolnicu. Dvojica momaka koji su ga dovezli rekli su mi šta je bilo. Četvorica srpskih vojnika hteli su ubiti Alena Glavovića, a Srđan se umešao. Alen je, preplašen, pobegao, a Srđan je ostao na zemlji gde je od siline udaraca pao u komu. Sedam dana se borio za život. Umro je 27. januara, na Savindan. Imao je samo 26 godina.

Aleksić je uveren da postoji simbolika u datumu smrti njegovog sina.

- Sveti Sava je pripovedao toleranciju, strpljenje, ljubav i bratstvo, odnosno sve ono što krasi čoveka - veli Rade, i sa setom dodaje da bi njegov sin danas imao 46 godina, a on unuke s kojima bi se igrao i radovao.

- Ali, sada imam sećanje i ponos na svog sina Srđana i njegovo delo - rekao je on agenciji Anadolija.

On kaže da "nije njegovo da sudi", i dodaje da su to učinile institucije onima koji su usmrtili Srđana − jedan od četvorice napadača poginuo je u ratu, a ostala trojica su dobili zatvorske kazne od dve godine i četiri meseca.

- Ja ne mogu oprostiti. To bi bilo apsurdno. Ali, nemam ni neke zlobe u sebi, niti njima želim zlo. Neka sve ide svojim tokom. Ja se nadam, ako imaju imalo ljudskosti u sebi, da ih grize savest - naveo je on.

Dodaje kako često razgovara sa Alenom Glavovićem, koji njegovom sinu duguje život. Alen danas živi u Švedskoj, ali nije zaboravio oca njegovog spasitelja.

Alen ga, kaže, svake godine obilazi i zajedno odlaze na Srđanov grob, a kada pomiluje Alenovu decu, ima osećaj kao da je pomilovao svog sina.

U Trebinju danas jedan sportski centar nosi ime "Srđan Aleksić", kao i memorijalni plivački miting. Govorilo se o izgradnji spomenika Srđanu Aleksiću, ali to se do danas nije ostvarilo.

Mnogi gradovi poput Sarajeva, Tuzle, Prijedora i Novog Sada imaju ulicu koja nosi ime hrabrog Trebinjca. Uskoro će, otkriva Rade, i jedna ulica u Podgorici nositi ime njegovog sina.

Poznati režiser Srdan Golubović, nadahnut herojskim činom Srđana Aleksića, snimio je film "Krugovi", čija je premijera upriličena na Sandens festivalu u SAD.

Srđan je posthumno odlikovan znamenjem Srbije i Republike Srpske.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ime i Prezime

    27. januar 2013 | 14:03

    20 godina je proslo , Trebinje i dalje drze zatoceno u tamnici nacionalizma ! Srdjan je normalan momak kome u nenormalno vrijeme nije bilo svejedno da neko maltretira covjeka jer je druge vjere . Srdjo je Covjek

  • King

    27. januar 2013 | 12:27

    Jedino sto ne razumijem jeste to sto mu je entitet "srpska" dodijelila orden zahvalnosti kada su pripadnici i kreatori ove tvorevine i ugasili Srdjanov zivot.

  • Elvir.

    27. januar 2013 | 13:18

    Moj omiljeni heroj. Bices od boga nagrađen. R.I.P

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA