SEĆAJTE SE, NARODI SVETA: Obeležen Dan žrtava holokausta (FOTO)

"Žrtve holokausta i logora smrti su strašna istina o najdubljem padu čovečanstva i jedan su od najmračnijih perioda u njegovoj istoriji, to moramo da pamtimo da se ne bi ponovilo", poručio je predsednik Skupštine Srbije

  • 1

Centralna državna komemorativna ceremonija održana je danas na "Starom sajmištu" u Beogradu polaganjem venaca i odavanjem počasti žrtvama holokausta, a predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović poručio je da ovaj dan mora da bude poziv na pamćenje, jer su mnogi brutalni zločini ostali bez kazne, pokajanja i obeležja.

- Monstruozni plan uništenja celog jevrejskog naroda, ali i pripadnika drugih naroda obavezuje nas da stalno edukujemo mlade i ističemo različitosti, kao nešto što spaja ljude u nadi da se takva zla nikad više neće ponoviti - naglasio je Stefanović na "Starom sajmištu" povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta u Srbiji.

Od zaborava se, kako je istakao, moraju sačuvati i zločini nad Srbima u Drugom svetskom ratu, koncentracioni logori, deportacije, masovna pogubljenja, progoni, nasilna pokrštavanja i drugi zločini.

Na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, kako je ukazao, sećamo se žrtava logora i svih žrtava "ovih strašnih mesta koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu".

- Sećamo se i Aušvica, Jasenovca, žrtava u Novom Sadu, Jajincima, Starom sajmištu, sećamo ih se sa velikom tugom - rekao je Stefanović.

Žrtve holukausta i logora smrti, kako je rekao, strašna su istina o najdubljem padu čovečanstva, simbolu zločina nad milionima ljudi, jedan su od najmračnijih perioda u istoriji čovečanstva.

- Želim da verujem da će sećanje na smrt i patnje žrtava obavezati nove generacije da se suprostavljaju svakom obliku predrasuda, rasizma, šovinizma, antisemitizma i iracionalne mržnje. Želimo bolji svet, bolju budućnost i pomerinje u kome nikada više neće biti žrtvava kakvih je bilo u holokaustu. Zato ovakvi događaji ne smeju da se zaborave, kako se nikada više ne bi ponovili - poručio je Stefanović.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić ponovio je da će Grad u saradnji sa Republikom nastaviti aktivnosti na izgradnji memorijalnog kompleksa "Staro sajmište".

- Ostajemo odlučni u ideji da predložimo Republici donošenje zakona o formiranju memorijalnog kompleksa koji bi bio neophodan preduslov, jer na osnovu njega možemo da proglasimo javni interes i da uđemo u rešavanje imovinsko-pravnih poslova na tom području, da urbanistički rešimo sva sporna pitanja i da konačno zajedno krenemo u izgradnju memorijalnog kompleksa - rekao je Antić.

Predsednik gradske skupštine ukazao je da se sa puno prava može istaći činjenica da u Srbiji i Beogradu nema antisemitizma i da nije ugrožena bilo koja vrsta ljudskih, verskih i nacionalnih prava i sloboda.

Pored predsednika parlamenta, koji je položio venac sa porukom: "Nevinim žrtvama holokausta", i predsednika gradske skupštine, vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu položili su i predstavnici ambasada Izraela i Nemačke, opštine Novi Beograd, kao i predstavnici jevrejskih organizacija.

Ceremonija je započela intoniranjem državne himne "Bože pravde", održan je i kratak umetnički program pod nazivom "Sećajte se narodi sveta" u realizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, a prisustvovali su i preživele žrtve holokausta, njihovi potomci, predstavnici Saveza jevrejskih opština...

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a obeležava se na dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalog, preko šest miliona nedužnih žrtava − pripadnika jevrejskog naroda. Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek Jasenovac, Staro sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Čvorović

    28. januar 2013 | 04:53

    Opet jevreji u prvom planu a sam Rotchild finansirao Hitlera sa 300.000.000 Deutche maraka u to vreme da uništi nadolazeći komunistički pokret u Nemačkoj... Ni jedan član porodice Rokfeler i Rochild nije izgubio život u logorima smrti, izgubila ga je jevrejska sirotinja i srednji sloj, a svi oni koji nisu prošli te strahote ne dozvolivši preživelima da to ostave iza sebe i nastave život kako tako podgrevali su to a što je najgore na osnovu toga su uvećali svoja bogatstva i dan danas to rade. Na osnovu toga oteli su zemlju Palestincima, napravili od ostatka Palestine geto i rade one iste stvari Palestincima stvarajući im patnje kroz koje su sami, naglašavam bespomoćni jevreji prolazili u WW2. Kontrolišu medije kako u Izraelu tako i u USA i EU, do običnih ljudi na primer ne stižu informacije da se u samom Izraelu održavaju demonstracije jevreja protiv cionista i cionizma i za pomoć palestincima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA