Uskoro lakše do doniranih organa

Učlanjenjem Srbije u neprofitnu organizaciju Eurotransplant doći će i do skraćivanja lista čekanja za transplantaciju

  • 0

Srbija je dobila podršku za što skorije učlanjenje u Eurotransplant, što će olakšati dolaženje do potrebnih organa i skraćivanje lista čekanja za transplantaciju, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić.

On je kazao da Srbija ne može automatski postati članica te organizacije, jer prethodno mora ispuniti još neke uslove koji se odnose na 24-časovno dežurstvo u nacionalnom centru, koji je formirala Uprava za biomedicinu, ali i ocenio da je godinu dana period za koji možemo to bez ikakvih posebnih napora da rešimo.

Đukić je ove sedmice na godišnjem sastanku borda Eurotransplanta u Austriji dobio podršku predsednika te međunarodne fondacije dr Bruna Majsera i celog borda za što skorije učlanjenje Srbije.

On je podsetio na to da je Eurotransplant velika neprofitna organizacija, koju je formiralo devet zemalja EU, koja aktivno učestvuje u pomaganju transplantacionih programa.

- Na taj način, Eurotransplant pomaže i donorsku mrežu, formiranje timova u uslovima i zemljama koje nisu postigle taj zavidan evropski nivo i postoji centralizovana lista gde se apsolutno poštenim načinom odlučuje o primaocima i davaocima - istakao je Đukić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA