Islamisti spalili drevne rukopise pre bekstva iz Timbuktua!

Timbuktu je oslobođen 18 dana pošto je Francuska, uz podršku malijskih trupa, otpočela ofanzivu protiv radikalnih islamista koji su stavili pod kontrolu severni deo bivše francuske kolonije pre 10 meseci posle puča u Bamaku, a nedavno su počeli da se kreću ka jugu

  • 1

Francuske i malijske trupe patroliraju danas Timbuktuom na severu Malija, pošto su nad tim pustinjskim gradom uspostavile kontrolu, brzo napredujući u ofanzivi protiv islamističkih pobunjenika koji kontrolišu severni deo zemlje.

Stanovnici Timbuktua su usklicima pozdravili trupe, a gradonačelnik je osudio ono što je nazvao zločinom nad kulturom, rekavši da su islamisti, bežeći juče pred ofanzivom pod francuskim vođstvom, zapalili zgradu u kojoj su se nalazili dragoceni drevni rukopisi, preneo je AFP.

Timbuktu oslobođen je 18 dana pošto je Francuska, uz podršku malijskih trupa, otpočela ofanzivu protiv radikalnih islamista koji su stavili pod kontrolu severni deo bivše francuske kolonije pre 10 meseci posle puča u Bamaku, a nedavno su počeli da se kreću ka jugu.

Islamistički borci su se povukli pred napredovanjem trupa i sada kontrolišu još samo jedno uporište, grad Kidal u pustinjskim brdima na krajnjem severu, 1.500 kilometara severoistočno od prestonice.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da sada Afrikanci mogu da preuzmu operacije, dodavši da sledi najteži deo, jer se teroristi kriju i mogli bi da izvedu veoma opasne operacije, kako po Mali, tako i po susedne zemlje.

Francuska sada ima oko 2.900 raspoređenih vojnika u Maliju, a oko 8.000 vojnika iz Čada i zapadnoafričkog bloka EKOVAS će, kako se očekuje, preuzeti od njih dalje operacije, mada njihovo rapoređivanje teče sporo.

Snagama pod afričkim vođstvom (AFISMA) biće potreban budžet od 460 miliona dolara, a Afrička unija je obećala da će doprineti misiji sa 50 miliona dolara.

U međuvremenu, međunarodna donatorska konferencija o slanju finansijskih sredstava i vojnika kako bi se pomogla vojna operacija protiv islamističkih pobunjenika u Maliju počela je danas u sedištu Afričke unije u prestonici Etiopije.

Na konferenciji učestvuju afrički lideri i zvaničnici, kao i predstavnici UN, EU, Japana i SAD.

Japan je danas, pred početak konferencije, objavio da će izdvojiti dodatnu pomoć od 120 miliona dolara za stabilizaciju afričkog regiona Sahel, desetak dana pošto je 10 japanskih državljana ubijeno u talačkoj krizi u Alžiru, gde su islamisti opkolili gasno postrojenje In Amenas.

Međunarodni monetarni fond (MMF) još juče se složio da odobri Maliju pozajmicu od 18,4 miliona dolara.

Istovremeno, Britanija razmatra slanje oko 200 pripadnika neborbenih trupa kako bi pomogla vojnu operaciju protiv islamističkih militantnih aktivista u Maliju, a odluka o tome se očekuje za nekoliko dana, prenose danas mediji.

Manji deo britanskih vojnika bio bi raspoređen u samom Maliju, u okviru misije obuke EU, a veći deo bi pomagao u obuci zapadnoafričkih snaga u regionu, kako je navela agencija Frans pres.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA