BEJRUT OPTUŽUJE: Izraelski avioni nadletali Liban!

Navodno, četiri izraelska borbena aviona ušla su u vazdušni prostor Libana kraj Nakure, na jugu zemlje, sinoć oko 21 sat i preleteli mnogobrojna područja pre nego što su odleteli rano jutros oko dva sata. Izrael nije potvrdio optužbe

  • 0

Izraelski borbeni avioni leteli su u libanskom vazdušnom prostoru nekoliko sati prošle noći, javili su mediji u Libanu, a Izrael nije potvrdio te izveštaje.

Libanske novinske agencije prenele su saopštenje libanske armije da su četiri izraelska borbena aviona ušla u vazdušni prostor Libana kraj Nakure, na jugu zemlje, sinoć oko 21 sat i preleteli mnogobrojna područja pre nego što su odleteli rano jutros oko dva sata.

Ovi izveštaji usledili su nekoliko dana nakon što je libanska armija saopštila da su izraelske vazduhoplovne snage narušile libanski vazdušni prostor u subotu u četiri navrata.

Libanski list "Dejli star" objavio je da su izraelski borbeni avioni viđeni kako lete oko doline Beka, preneli su izraelski mediji. Takođe, u subotu je libanski dnevnik "Al - Mustakbal" objavio da je odjeknula eksplozija u stovarištu oružja na jugu Libana, koji kontroliše proiranski Hezbolah.

Te izveštaje nije potvrdila ni vlada u Bejrutu, ni libanska armija. Armija Libana je, međutim, rekla da je izvedeno više kontrolisanih eksplozija municije zaostale posle rata izraelske vojske i Hezbolaha u leto 2006. godine.

U nedelju je izraelski premijer Benjamin Netanijahu ponovo upozorio ministre u svojoj vladi o opasnosti koja preti da sirijsko hemijsko oružje dospe u ruke gerilaca Hezbolaha.

- Neophodno je pogledati šta se dešava u našem okruženju - i ono što se dešava s Iranom i njegovim saveznicima i šta se dešava u drugim područjima sa smrtonosnim oružjem u Siriji - rekao je Netanjahu.

Posle tog upozorenja pojačana je potražnja za gas maskama u izraelskoj javnosti, kako javlja dnevnik "Haarec".

Izraelska poštanska kompanija koja je deli gas maske u centru zemlje primila je dupli broj zahteva posle te izjave. Samo u utorak distribuirano je 4.000 kompleta u poređenju sa 1.400 dnevno prošle nedelje.

Oko 4.700.000 gas maski je podeljeno u Izraelu poslednjih godina kao deo novog vladinog plana da se snabde građanstvo. Program će se završiti za nekoliko meseci, jer nema dovoljno novca.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA