SAJAM PIROTSKE VIJAGRE: Peglana kobasica nezamenljivi afrodizijak (FOTO)

Afrodizijačka svojstva peglana kobasica "duguje" velikim količinama belog luka, sudžuka i drugih začina, o čemu najbolji proizvođači nerado govore, a naziv je dobila po tome što se svaka "potkovica" za vreme sušenja ispod tavana svakodnevno "pegla" flašom od vina

  • 4

U prepunoj hali "Kej" u Pirotu održan je treći po redu Sajam peglane kobasice, koja je zbog svojih afrodizijačkih svojstava poznata i kao pirotska vijagra. Sajam je posetio rekordan broj posetilaca, više od 3.000, od čega je najmanje 1.000 njih došlo autobusima i automobilima iz susedne Bugarske.

Ovaj jedinstveni gurmanluk priprema se isključivo u pirotskom kraju, a poseban je zbog toga što se spravlja samo tokom zimskih meseci, i to od najkvalitetnijih sorti mesa, kozjeg, ovčijeg, junećeg, i to bez ikakve termičke obrade, sušenjem ispod tavana. Afrodizijačka svojstva peglana kobasica "duguje" velikim količinama belog luka, sudžuka i drugih začina, o čemu najbolji proizvođači nerado govore.

Naziv je dobila zbog toga što se svaka "potkovica" za vreme sušenja ispod tavana svakodnevno "pegla" flašom od vina kako bi se isterao sav kiseonik iz peglane i sprečilo kvarenje mesa.

Promoter ovogodišnjeg, najmasovnijeg i najbolje organizovanog sajma bio je svetski pustolov Slobodan Mićić, koji je za Telegraf.rs izjavio da je ovo neverovatan specijalitet koji Piroćanci moraju da iskoriste:

- Proputovao sam praktično ceo svet, bio sam u oko 180 zemalja, probao sve svetske kuhinje, čak i najegzotičnije, ali specijalitet poput peglane kobasice nikada nisam imao prilike da probam. Zaista je neverovatna i Piroćanci moraju da je zaštite, ali i da povećaju proizvodnju. Sajam je odlično organizovan, jedina moja zamerka bi bila na to što traje samo jedan dan. Oduševljen sam manifestacijom i ovo treba negovati - kazao je Mićić.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov obećao je da će od naredne godine manifestacija trajati dva umesto jednog dana.

- Trudićemo se da naredne godine sajam bude još bolji, a osim peglane kobasice, promovisaćemo i pirotsko jagnje, staroplaninska jela i druge specijalitete, koji su jedinstveni za naš kraj i po kojima smo već postali čuveni širom zemlje, ali i u inostranstvu, o čemu svedoči činjenica da je ogroman broj posetilaca Sajma peglane kobasice došao iz Bugarske - izjavio je Zlatkov.

Za najboljeg proizvođača peglane kobasice na ovogodišnjem Sajmu proglašen je Predrag Petrović, iz ekipe koja je nastupila pod nazivom "Gazela". Za najlepše uređen štand proglašen je štand "Piroćanci", a nagradu je primio Miša Ćirić. Dodeljene su i nagrade publike najboljim proizvođačima.

Sajam je, u okviru svoje posete Pirotu, obišao i ministar Mlađan Dinkić, koji je u razgovoru sa proizvođačima peglane rekao da je oduševljen ovim proizvodom i da je što pre potrebno zaštititi njegovo geografsko poreklo.

(G.P. / Foto: Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad Marinkovic

    3. februar 2013 | 20:53

    Prodajem pirotsku PEGLANU KOBASICU. Ne dozvolite sebi da vam preprodaju peglane kobasice iz pirotskih kasapnica, po nizim cenama. Kupite peglanu kobasicu direktno od proizvodajaca. Sastav: 25 % magarece meso, 35 % kozje meso i 40% junece. Ostalo: beli luk, aleva parika ljuta i neljuta, so, biber i mnogo dobre volje. Zovite odmah!

  • Lala

    3. februar 2013 | 10:50

    magareci ku..c a ne vijagra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA