OTROV NAD AZIJOM: Pekinški smog stigao do Japana!

Posebno zabrinjava koncentracija čestica od 2,5 mikrometara ili manjih kojih ima više od 50 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljena granica je 35 mikrograma

  • 0

Gušeći smog koji je prekrio delove Kine dopire sada do Japana izazivajući upozorenja od rizika po zdravlje mladih i bolesnih. Sajt ministarstva za ekologiju zatrpan je zabrinutim pitanjima korisnika koji pokušavaju da saznaju šta im to dolazi preko mora.

Slike Pekinga i drugih kineskih gradova koji se guše u gustom smogu prikazuju se na televizijama širom Japana od prošle nedelje. Na programima vesti prikazuju se mape na kojima kovitlac zagađenja prikuplja snagu nad Kinom i onda se širi preko okeana ka Japanu.

Na grafikonima ružičaste, crvene i narandžaste boje, koje prikazuju stepen zagađenja, formirale su preteći prst smoga koji je uperen prema južnom ostrvu Kjušu.

Odnosi između Tokija i Pekinga su već poremećeni zbog spora o suverenitetu nad grupom nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru i na ulicama Tokija reakcija na smog je zajedljiva.

- Kina je naš sused i sve vrste problema se događaju među nama sve vreme. Ovo je jako zabrinjavajuće. To je opasno zagađenje, kao otrov i mi ne možemo da se zaštitimo. To je zastrašujuće - kaže Takaharu Abiko.

Zvaničnici su obazrivi u prebacivanju sve odgovornosti na svog velikog suseda, ali Jasuši Nakađima iz ministarstva za okolinu kaže da oni "ne mogu da negiraju da postoji uticaj zagađenja iz Kine".

- Zagađenje vazduha nad zapadnim Japanom prevazilazi vladine limite poslednjih dana, sa sitnim česticama u vazduhu koje prave probleme - kaže Akuši Šimizu iz Nacionalnog instituta za studije okoline i dodaje da vetrovi sa zapada donose vazdušne čestice sa azijskog kontinenta.

Posebno zabrinjava koncentracija čestica od 2,5 mikrometara ili manjih kojih ima više od 50 mikrograma po kubnom metru u vazduhu ovih dana na severu Kjušua. Dozvoljena granica je 35 mikrograma.

Tošihiko Takemura, profesor na Kjušu univerzitetu, koji vodi jedan sajt o zagađenju, kaže da je "uticaj zagađenja nastalog u Kini na Japan naučno otkriven pre više od jedne decenije".

- Posebno u Kjušuu, nivo zagađenja vazduha je bio merljiv u svakodnevim životima još od pre nekoliko godina -  rekao je on AFP-u.

Stanovnici istočnog i severnog Japana sada sa zakašnjenjem osećaju zagađenje vazduha koje dolazi preko granice.

(M. R. / Tanjug / Foto: AP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA